Noile măsuri fiscale. Remus Borza dezvăluie varianta agreată în coaliție

Remus Borza la Puterea Știrilor

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Remus Borza, președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL), a vorbit despre așteptările pe care le are mediul de afaceri de la noul pachet de măsuri fiscale promovat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Remus Borza a dezvăluit, în exclusivitate la Puterea Știrilor, și varianta finală a Executivului pentru reducerea deficitului bugetar

„Evident că mediul de afaceri nu se așteaptă și nu-și dorește impozite suplimentare. Nimeni nu își dorește. Nu avem decât două, trei tipuri de măsuri. O măsură care intră brutal pe partea de cheltuieli, dar oricât am reduce cheltuielile nu scoatem 30 de miliarde de lei. Mai e o variantă în care intrăm pe zona de venituri, creștem impozite și taxe, ceea ce e complicat cu o criză economică care bate la ușă, să crești impozite și taxe.

Motoarele economice ale României sunt gripate. Crescând și mai mult povara fiscală omorâm de tot toată economia România și atunci intrăm într-o recesiune care poate să fie mai dură decât cea din 2009-2010. Și atunci avem o măsură combinată: avem 30 de miliarde de lei deficitul care trebuie acoperit anul acesta, jumătate, 15 miliarde, scoatem venituri suplimentare prin majorare de impozite și taxe, sau nu neapărat majorare, ci eliminarea unor facilități fiscale, și 15 miliarde de lei din tăierea unor cheltuieli. Probabil acesta va fi mixul de politici fiscale care va fi asumat săptămâna asta, cel târziu săptămâna viitoare, de Guvernul Ciolacu”, a declarat Remus Borza, la Puterea Știrilor.

„Dacă vrem spitale, școli, autostrăzi, trebuie să ne plătim dările”

Președintele COAL a susținut că este împotriva majorării taxelor și impozitelor mari și a dat asigurări că, în urma discuțiilor avute cu liberalii, „TVA-ul de 19% va rămâne 19%, impozitul pe profit va rămâne 16%, iar impozitul pe venit va rămâne 10%”.

„Eu, personal, și-am convins și colegii mei din partid, sunt împotriva majorării taxelor și impozitelor mari. Deci TVA-ul de 19% va rămâne 19%, cota standard. Impozitul pe profit va rămâne 16%, impozitul pe venit va rămâne 10% pentru că e oarecare rumoare, oarecare dilemă. Domnule, dacă creștem impozitele și taxele, nu înseamnă că o să colectăm mai mult la bugetul de stat. Colectăm mai puțin, pentru că tentația de a face evaziune când impozitele sunt mari e mai mare. Dar paradoxul românesc e că și la impozite mici colectarea e tot mică și nu mare, adică evaziunea fiscală e la fel de mare.

Trebuie să înțelegem că suntem datori să ne plătim dările. Dacă vrem spitale, școli, autostrăzi, trebuie să ne plătim dările, care sunt mici. Noi avem o fiscalitate mai mult decât prietenoasă și dau și câteva exemple. Vorbeam de impozitul pe venit de 10% în România. Media la nivel european e 38%. Cu toate astea, astăzi colectăm 33 de miliarde de lei, care înseamnă doar 2,4% din PIB”, a mai susținut președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: