Populația de urși, scăpată de sub control – 240 de atacuri în ultimii 20 de ani

urs
Foto: Observator de ursi

Ministerul român al Mediului estimează că în România există între 6.400 și 7.200 de exemplare de urși bruni, cel mai mare număr din toate țările europene.

În ultimii 20 de ani însă, aceștia au început să devină un pericol pentru oameni, fiind raportate peste 240 de atacuri.

Astfel, în perioada cuprinsă între 2004 și  2021, 26 de persoane au fost ucise de urși și 274 de persoane au fost rănite și desfigurate.

În ultima perioadă de timp, mulți fermieri din zonele cu populații mari de urși bruni au reclamat, de asemenea, pierderi semnificative prin pagubele cauzate de uciderea animalelor de fermă.

Atacurile nu se rezumă numai la populația locală ci încep să afecteze și turiștii, în aprilie anul acesta, o cetățeană britanică fiind sfâșiată de un urs în județul Argeș.

Cel mai recent, marți, 9 iulie 2024, o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici.

CITEȘTE ȘI Tânăra ucisă de urs a fost atacată în timp ce cerea ajutor la 112: „Țipa disperată că se apropie”

Ca urmare a intervențiilor făcute de unele state membre ale Uniunii Europene cu privire la vulnerabilitatea populației la creșterea numărului de atacuri ale urșilor bruni, Parlamentul European, în rezoluția privind protecția creșterii animalelor și a carnivorelor mari în Europa, a subliniat importanța creării unei coexistențe echilibrate între oameni, animale și carnivorele mari, în special în zonele rurale.

În acest context, în luna martie, ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a solicitat Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populației de urs brun din Europa și să analizeze dacă este necesară actualizarea statutului de protecție a acestora.

Acesta a menționat că în Munții Carpați trăiesc peste 40% din urșii Europei, dar că „această bogăţie a biodiversităţii începe să ameninţe cea mai de preţ bogăţie a unei ţări – populaţia”.

„Trebuie să înţelegem că, indiferent de circumstanţe, viaţa omului are prioritate”, a subliniat Fechet, potrivit Agerpres.

În urma ultimului atac de ieri, ministrul Mediului a declarat că populația de urși din România este „scăpată de sub control” și propune o gestionare a exemplarelor care se apropie prea mult de comunitățile locuite, fie prin eutanasiere, fie prin împușcare.

„Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cinegetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a adăugat acesta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: