Ministerul Energiei: Datorită mecanismului de protejare a consumatorilor, fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile

Sursă foto: Facebook

Ministerul Energiei a transmis, miercuri, că populaţia nu va resimţi fluctuaţiile de pe piaţa de energie, întrucât este încă îm vigoare mecanismul de protejare a consumatorilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

”Astăzi, 10 iulie, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat a doua întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM şi reprezentanţii asociaţiilor producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza şi discuta soluţiile pentru stabilizarea Pieţei de Echilibrare cerute în şedinţa din urmă cu o săptămână. În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluţii din partea tuturor părţilor implicate”, a transmis, miercuri, MInisterul Energiei, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a rpecizat că, în urma întâlnirii, Ministerul Energiei, ANRE şi Transelectrica vor trece la pasul următor şi vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piaţa de Echilibrare, respectiv:

– transparentizarea tranzacţiilor;

– crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piaţa de echilibrare;

– posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

”Obiectivul nostru este să menţinem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanţul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuţiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcţionarea pieţei de echilibrare. Trebuie însă să înţelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanţa”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicatul de presă.

Ministerul explică faptul că, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

”Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu şi lung, menite să accelereze investiţiile în capacităţi de producere şi stocare a energiei”, a mai transmis instituţia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: