Luni, 15 iulie, Camera Deputaților se va reuni în sesiune extraordinară pentru a dezbate și vota proiectul de lege pentru completarea și modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 81/2021.
Daniel Constantin, deputat PNL și membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a explicat, pentru PS News, importanța reintroducerii cotei de recoltare și stabilirea unor norme metodologice care să ajute la aplicarea legii.
„Eu cred că luni ar trebui să fie nu doar o ședință fulger în care să aprobăm acest proiect legislativ așa cum l-am semnat eu și alți colegi, ci trebuie să discutăm profund, astfel încât să ne asigurăm că e un proiect care să poată fi pus în practică, cu atenție”, a punctat, liberalul.
„Din 2016 s-au anulat cotele de recoltare. S-au introdus, la un moment dat, anumite cote de prevenție care se refereau la un număr redus de animale, cred că, undeva, la maxim 150. Numai că, niciodată nu s-a ajuns la acest număr pentru că de fiecare dată trebuia judecat caz cu caz.
Mai mult decât atât, în anumite localități unde se permitea intervenția, aceasta nu s-a făcut, pentru că au existat, de multe ori, temeri pentru dosare penale.
Să se reintroduca acea cotă de recoltat
Eu cred că luni ar trebui să fie nu doar o ședință fulger în care să aprobăm acest proiect legislativ așa cum l-am semnat eu și alți colegi, ci trebuie să discutăm profund, astfel încât să ne asigurăm că e un proiect care să poată fi pus în practică, cu atenție, și care să aibă in primul rînd grijă pentru om dar, in secundar, si protejarea speciei.
În primul rând, să se reintroducă acea cotă de recoltat, asta e cea mai importantă chestiune. În al 2-lea rând, cifrele din propunere sunt mai puțin importante, ele sunt rezultanta discuțiilor cu specialiștii.
Trebuie prevăzute normele metodologice
Important este faptul că trebuie prevăzute, dacă nu în lege, se poate și după aceea, normele metodologice: niște măsuri specifice și inteligente, astfel încât intervenția să fie una eficientă și care, pe de o parte să protejeze omul, dar și specia. Aici, mă refer la o recoltare care să se facă corespunzător: nu acolo unde sunt o trofee de vânătoare, ci acolo unde e nevoie de această intervenție.
Mai mult decât atât, cred că trebuie venit cu măsuri suplimentare astfel încât să conștientizăm oamenii de pericole pe care le vedem în fiecare zi. Și aici, mă refer la cei care hrănesc, în continuare, aceste animale, pe marginea drumului. Deci, cred că un ansamblu întreg de măsuri este necesar deoarece ne putem, astfel, atinge obiectivele.
Nu cred că vom avea o problemă sub aspectul legislației europene cu acest proiect de lege
Prin acest proiect de lege putem, în primul rând, să ne protejăm cetățenii patriei noastre. Există, în marea parte a țărilor din Europa, păduri care n-au niciun urs. Îmi amintesc că foarte mulți miniștri ai mediului au făcut solicitări către țările europene, să relocăm exemplare din țara noastră și de fiecare dată ne-am lovit de un refuz. Deci, nu cred că vom avea o problemă sub aspectul legislației europene cu acest proiect de lege”.
Măsuri propuse pentru gestionarea populației de urși
Proiectul de lege, adoptat de Senat pe 6 noiembrie 2023 (PLX 719/2023), are ca scop principal prevenirea atacurilor urșilor asupra populației și bunurilor acesteia, notează Agerpres.
Printre măsurile propuse se numără aprobarea recoltării pentru anii 2024 și 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, reprezentând nivelul de prevenție la nivel național, și a unui număr de 55 exemplare, reprezentând nivelul de intervenție.
Marcel Ciolacu a declarat că modificările legislative sunt în curs de elaborare și a subliniat necesitatea unor măsuri urgente după tragedia din Bucegi.
„Nu încurajăm uciderea acestor animale, ci facem o selecție în cazuri de pericol, după alarmele primite de la primari, pădurari și localnici. Am avut discuții cu ministrul Mediului și cu specialiști din domeniu. Există o suprapopulare în anumite zone, ceea ce duce la scăderea hranei disponibile pentru aceste animale, motiv pentru care coboară în zonelor locuite. Am vorbit cu Președintele Camerei Deputaților despre necesitatea unei inițiative legislative privind acest subiect și vom solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a se face demersurile necesare”, a declarat miercuri Marcel Ciolacu.
La rândul său, fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a subliniat necesitatea adoptării proiectului de lege propus de UDMR, care prevede reintroducerea vânătorii. Barna a afirmat că tragedia recentă a turistei atacate de urs în Bucegi ar fi putut fi evitată dacă proiectul de lege ar fi fost adoptat. El a spus că proiectul de lege, care a trecut de Senat în noiembrie anul trecut, este blocat în Camera Deputaților de opt luni.
„Suntem în fața unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată. Ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară și câte persoane trebuie să mai fie mutilate pentru ca viața oamenilor să devină mai importantă pentru Parlamentul României decât viața unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat și care de opt luni zace în sertarele Camerei Deputaților”, a declarat Tanczos Barna.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News