VIDEO OUG antidrog. Drăgan, Poliția Română: Șoferii își recuperează permisul, dacă rezultatul nu vine în 72 de ore

Guvernul va modifica Ordonanța de Urgență privind testarea rapidă, în urma criticilor dure din partea societății civile. Principala schimbare prevede reținerea permisului auto pentru cel mult 72 de ore. „Măsurile împotriva consumului de alcool și droguri de către șoferi sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat prim-ministrul, la începutul şedinţei în care a fost decisă modificarea OUG. În ce privește rata mare a rezultatelor fals-pozitive, o problemă des semnalată de societatea civilă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a explicat astăzi, la PS News, faptul că Drug Testele folosite la noi sunt aparate de ultimă generație, verificate și certificate.

„Mai mult decât atât, sunt folosite în toate statele Uniunii Europene, dar și în SUA. Atunci când se referă la anumite testări pozitive pe aparat, acele testări nu sunt fals pozitive, acele testări eventual sunt infirmate de probele de laborator. Acele persoane, așa cum au afirmat și ele, dar așa cum reiese și din analizele medicale, înainte de a fi oprite în trafic și de a fi testate, au consumat un cocktail de minimum trei medicamente”, a afirmat invitatul.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că toți șoferii ar trebui să se consulte cu un medic, înainte de a lua medicamente, întrucât unele conțin substanțe care pot afecta capacitatea de a conduce. În același timp, acele substanțe conțin urme de substanță psihoactivă. Codeina, spre exemplu, are în componența sa o substanță activă psihoactivă. Prospectele includ informații și recomandări clare nu doar privind șofatul unei mașini, ci mai multe exemple de activități, întrucât consumul unor medicamente poate avea ca urmare reducerea capacității de mișcare, de concentrare.

„La medicina legală, având în vedere că acolo este o analiză cantitativă, se spune exact dacă un șofer a consumat droguri și în ce cantitate se află acel drog în sânge. Atunci, este normal ca testul inițial să fie infirmat și conducătorul auto să nu primească o sancțiune. Tocmai de aceea, Guvernul României, prin această ordonanță, a prevăzut această măsură administrativă de retragere a permisului de conducere și nu o altă măsură de dosar penal sau de sancțiune contravențională, ci doar o măsură administrativă de a retrage permisul de conducere pentru o perioadă de 72h, în cazul în care șoferul refuză testarea cu aparatul drugtest sau etilotest sau în cazul șoferului care iese pozitiv la aparatul Dragger 5000”, a explicat Georgian Drăgan.

Acesta a subliniat faptul că reținerea permisului pentru o perioadă scurtă de timp este o măsură administrativă constituțională. Atunci când dreptul la viață și integritate fizică a persoanelor intră în contradicție cu un drept administrativ, respectiv acela de a conduce o mașină, dreptul la viața are prioritate. Prin urmare, atunci când depistează o persoană sub potențiala influență a unor substanțe psihoactive în trafic, polițiștii au obligația legală de a retrage permisul, pentru a înlătura un eventual pericol.

„Nu ne dorim, cu siguranță nici dumneavoastră și nici cetățenii nu își doresc ca o persoană care chiar se află sub influența drogurilor să omoare oameni, copii pe stradă. Tocmai de aceea această măsură administrativă este una legală. Dacă în cele 72 de ore medicina legală nu oferă Poliției Române un răspuns cu privire la acea persoană, prin ordonanță de astăzi, suntem obligați și vom proceda la predarea permisului de conducere către acel șofer”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: