Cel puţin şase state UE nu-şi vor trimite miniştrii la reuniunile preşedinţiei ungare a Consiliului UE în semn

Viktor Orban
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şase ţări din Uniunea Europeană nu vor trimite miniştri la reuniunile guvernamentale convocate de preşedinţia ungară a UE în această lună, în semn de protest faţă de discuţiile lui Viktor Orban cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a purtat discuţii cu Putin săptămâna trecută cu privire la un potenţial acord de pace în Ucraina, provocând furia unor lideri UE care au avertizat în privinţa transmiterii unui mesaj liniştitor pentru Moscova. Ei au subliniat că Orban nu vorbeşte în numele blocului celor 27 de ţări. Joi, aflat în Statele Unite pentru a participa la summitul NATO, Viktor Orban s-a deplasat în Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump.

„Acţiunile Ungariei în timpul preşedinţiei (UE) sunt dăunătoare şi trebuie să aibă consecinţe. Prin urmare, Suedia nu va participa la nivel politic la reuniunile guvernamentale informale din iulie”, a declarat joi Jessika Roswall, ministrul suedez pentru afaceri europene, într-o declaraţie scrisă pentru Reuters. Roswall a precizat că Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi reprezentate doar de funcţionari publici, în timp ce alte ţări membre ale UE discută acţiuni similare.

Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE timp de şase luni, până la 31 decembrie.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: