VIDEO Nicolae Ciucă, de la Washington: România va beneficia de echipamente și tehnologii de apărare de ultimă generație

Sursa: Inquam

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, prezent în SUA, la Summitul NATO, alături de șefi de stat și de guvern, și foști camarazi de arme din statele aliate, a fost întrebat despre achizițiile României în domeniul apărării.

Acesta a declarat că România este în proces de achiziție a sistemelor de apărare Patriot și Himars, sistemele de rachete de apărare de coastă și a avioanelor F-35.

Acesta consideră că sunt tehnologii esențiale pentru apărarea țării noastre, despre achiziția cărora se bucură că a avut viziunea să se ocupe în mandatul său la Apărare.

„Sunt în proces de finalizare a achiziției patru sisteme și mai sunt planificate încă trei. De asemenea, se finalizează capabilitatea Himars și sistemele de rachete de apărare de coastă. Sunt echipamente și tehnologii de ultimă generație care sunt esențiale, după cum vedem, și mă bucur că la vremea respectivă am avut viziunea să putem să ne îndreptăm către astfel de proiecte de dotare a Armatei Române. Iar în acest moment la nivelul Ministerului Apărării Naționale știți că au fost chiar informații de presă legate de demersurile pentru achiziția de avioane F-35. Este vorba de avioane de generația a cincea, dar pentru aceasta România nu putea să asigure trecerea profesională, pregătirea piloților și a tehnicienilor doar pe 17 avioane. A fost achiziționat, este un proces de sosire în țară un nou lot de avioane F-16 din Norvegia, care vor veni și cum vor completa capabilitatea avioanelor de generația a patra, asigurându-se astfel ecartul de timp necesar pentru ca până la sosirea avioanelor F-35 să putem să facem trecerea”, a precizat fostul Șef de Stat Major.

Important de precizat că NATO va sprijini financiar crearea coridorului terestru România – Bulgaria – Grecia, despre care Nicolae Ciucă afirmă că „este un traseu pentru aprovizionarea cu combustibil, echipe.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: