Recorduri de căldură doborâte în 125 de stații meteo, într-o sigură zi. Până miercuri vor fi maxime de 42 de grade

Sursă foto: Freepik

Timp de 4 zile, România se topește la temperaturi de coșmar. Termometrele vor arăta 42 de grade, dar vom resimți chiar și 50 de grade, atrag atenția specialiștii. Deja, ieri au fost doborâte recorduri în 125 de stații meteo. Meterologii au actualizat și extins codul roșu de caniculă până marți.

„Codul roșu a fost extins și pentru 15,16 iulie. Ne așteptăm la temperaturi de 37-42 grade la debutul săptămânii. Azi și mâine, când vorbim tot de o arie extinsă la niv județelor avertizate cu cod roșu, la temperaturi 37-41 grade. În restul țării, unde e cod portocaliu, vor fi valori de 35-40 grade. Pe litoral 32-35 grade Celsius. Disconfortul termic e deosebit de accentuat”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, director ANM.

„Valul de căldură persistent va fi de interes și pentru ziua de miercuri, mijlocul săptămânii viitoare, când ne așteptăm în continuare la temperaturi de 35-42 grade. De abia de joi, în jumătatea sudică vor fi valori de 35-40 grade Celsius”, potrivit meteorologului.

Codul roșu de caniculă a fost prelungit până marți, în cea mai mare parte a țării.

„În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, anunță ANM.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: