Mai puțini călători pe calea ferată anul acesta. Numărul pasagerilor s-a diminuat cu peste 3%

Sursă foto: Facebook/ CFR Călători

Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în primul trimestru din 2024, a fost de 17,408 milioane, în scădere cu 3,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Transportul feroviar de pasageri a avut, în primele trei luni ale anului, o pondere de 16,8% în transportul total de pasageri, fiind depăşit, de departe, de transportul rutier, cu o pondere de 77,8%, potrivit INS, citat de Agerpres. Dintre cei 17,408 milioane de pasageri care au călătorit cu trenul în perioada analizată,  17.346 pasageri au călătorit în ţară, iar 62.000 eu efectuat călătorii internaţionale.

În ceea ce priveşte transportul feroviar de mărfuri, volumul a înregistrat scădere cu 11,3% faţă de trimestrul I din 2023, cauzată de evoluţii negative ale tuturor componentelor. Astfel, au fost transportate 11,086 milioane de tone de mărfuri, din care 79,6% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat scădere cu 3%, înregistrându-se creştere doar în transport naţional, cu 4,6%, potrivit INS.

Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,5%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (18,7%). Referitor la parcursul mărfurilor, 29,4% din total este reprezentată de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 24% produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit.

INS menţionează, totodată, că majoritatea indicatorilor tehnico-economici de utilizare a parcului de vehicule în transportul feroviar au înregistrat o evoluţie negativă comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

O dinamică pozitivă s-a înregistrat la timpul mediu de rulaj al vagoanelor de marfă (zile) – creştere cu 14,5%, şi la parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) – creştere cu 3,3%.

În schimb, în ceea ce priveşte vagoanele încărcate intrate din străinătate (mii vagoane), s-a consemnat o scădere cu 16,7%, iar la parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi), o reducere cu 12,7%. Vagoanele încărcate pe reţeaua CFR (mii vagoane) au scăzut cu 12,2%, iar viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) s-a diminuat cu 8,9%.

Greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) s-a redus cu 6,8%, viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a scăzut cu 3,8%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: