Suntem campioni la evaziune fiscală: „ANAF trebuie reformat din temelii!”

Facebook/ANAF
Sursa foto: Facebook/ ANAF

Eliminarea voucherelor de vacanță pentru sectorul bugetar ar putea reprezenta una dintre măsurile Guvernului pentru a acoperi deficitul bugetar scăpat de sub control, este de părere Remus Borza. Invitat la Puterea Știrilor, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL) a susținut, însă, că prin această măsură nu se economisesc decât 1,8 miliarde de lei. Remus Borza a venit și cu asigurări din zona liberală: nu vor crește impozitele și taxele mari.

„Suntem campioni la evaziune fiscală”

„Eliminarea voucherelor de vacanță ar fi o variantă, câtă vreme nu afectează drepturile salariale de bază. Dar să știți că voucherele de vacanță înseamnă 1,8 miliarde de lei. Deci nu ne ajută cine știe ce. Noi avem salarii bune, în sectorul bugetar sunt mai bune decât în mediul privat. Sunt foarte multe drepturi salariale adiționate în tot felul de negocieri de-a lungul anilor. Sunt drepturi câștigate, iar românilor dacă le iei un leu din salariu sau din veniturile asimilare salariului, gata, te aleargă pe stradă și nici asta nu e o soluție. Ce asigurări vă dau eu, sau cel puțin din zona liberală, este că garantăm că nu vom crește impozitele și taxele mari.

19% rămâne TVA-ul, 10% impozitul pe venit, dar în schimb, sigur că avea dreptate președintele Ciucă – și lucrul acesta l-am spus și acum 4 ani, 5 ani, 10 ani: suntem campioni la evaziune fiscală. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește colectarea veniturilor fiscale. Avem o pondere de doar 27%, bulgarii au 30%, nu mai vorbesc de polonezi cu 36%. Un procent în plus înseamnă 3 miliarde de euro în plus la bugetul României. Deci, dacă am ajunge la nivelul Bulgariei, cu 30% ponderea veniturilor fiscale în buget, înseamnă 9 miliarde de euro venituri suplimentare la buget. Practic am închide acea gaură de 30 de miliarde de lei”, a declarat Remus Borza, la Puterea Știrilor.

ANAF nu își face treaba

Remus Borza a atras atenția, în acest context, că Agenția Națională de Administrare Fiscală trebuie reformată din temelii. „Colectarea este defectuoasă și din cauza prostului management”, este de părere președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).

„Dar aici avem o problemă structurală cu ANAF-ul, care spun de 10, de 20 de ani, că trebuie reformat din temelii. Colectarea este defectuoasă și din cauza prostului management. Suntem pe primul loc în Europa la GAP. Adică avem 39% TVA necolectat, asta înseamnă: colectăm cu 33 de miliarde de lei mai puțin decât ar trebui să colectăm din TVA.

ANAF-ul nu-și face treaba cum trebuie. Deci, dacă punem 33 de miliarde de lei necolectat din TVA, cu aproape 70 de miliarde de lei credit fiscal și o să mă explic ce înseamnă, asta sunt iată 100 de miliarde de lei. Cu 100 de miliarde de lei acoperi toate găurile de la buget și faci investiții. Ce înseamnă credit fiscal? Înseamnă acele derogări, facilități. Povara fiscală trebuie, în mod just, echitabil, așezată pe umerii tuturor contribuabililor, persoane fizice sau juridice, firme sau cetățeni. Dar sunt anumite firme cu statut special și anumiți cetățeni cu drepturi speciale. Adică, de principiu, orice venit asimilat salariului trebuie impozitat”, a mai susținut Remus Borza.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: