Americanii dar și întreaga lume se află sub șoc, în urma atacului armat de la mitingul lui Donald Trump, pe care FBI l-a calificat drept „tentativă de asasinat”. Trump a fost evacuat de la un miting de campanie, în Pennsylvania, cu sânge pe față, după ce s-au auzit mai multe focuri de armă. FBI l-a identificat pe autorul tentativei de asasinare, un bărbat de 20 de ani din Pennsylvania, Thomas Matthew Crooks care a fost ucis.
Mihai Isac, expert în relații internaționale, a comentat, pentru PS News, cum tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump este un semnal pentru lumea politică, inclusiv pentru cea din România.
„Tentativa de atentat împotriva candidatului republican Donald Trump la mitingul de acum câteva zile aduce în prim plan discursul de ură care a polarizează societatea americană de câteva decenii. Imaginile cu un Donald Trump rănit au făcut deja turul mass-media și al rețelelor sociale, oferindu-i o imagine de martir necesară acestuia.
Confruntat cu o contestare vehementă din partea adversarilor politici, dar și din unele medii republicane moderate, tentativa de asasinat a fost rapid exploatată de impresionanta mașină de propagandă specifică vieții politice americane.
Polarizarea extremă provocată de limbajul folosit de ambele tabere, incitarea prin sugestii, subînțelesuri și atacuri la persoane, folosirea aproape fără reguli a mediului online de către grupurile de interese și dorința unor lideri politici de peste Ocean de a se impune cu orice preț a dus la apariția unor ucigași tăcuți, a unor lupi singuratici, capabili de astfel de crime cu impact la nivel global.
Dorința de celebritate a politicienilor alimentează violența politică din Statele Unite, unde noțiunea de freedom of speech (libertatea de exprimare) ajunge să fie folosită pentru a justifica aproape orice tip de discurs.
Anul electoral american 2024 este cel mai important din ultimele decenii, iar cheltuielile taberelor politice au depășit orice estimări din partea specialiștilor.
În noiembrie 2024, pe lângă viitoarea administrație de la Casa Albă, electoratul american este chemat să aleagă o treime din Senatul SUA, întreaga componență a Camerei Reprezentanților (camera inferioară a Legislativului american), dar și guvernatorii a peste 10 state și teritorii ori membrii din legislativele statale.
Încărcătura acestui an electoral, inclusiv în România, trebuie să oblige partidele politice să acorde mai multă atenție atunci când își atacă oponenții politici. Tendința de a ataca oponenții politici, prin orice mijloace, mai ales cele lipsite de onoare și corectitudine, crează un precedent periculos, de escaladare a violenței cu caracter politic, putând foarte ușor să ducă la un ciclu nesfârșit de violență politică care ar amenința stabilitatea democratică chiar și în state cu instituții puternice.
Atunci când vorbim de această tentativă, putem spune că, pe termen scurt, îi va aduce un avantaj electoral, pe fondul slăbiciunii evidente demonstrate de președintele Joe Biden, dar nu va fi asul din mânecă necesar să îi asigure o victorie deplină.
Ca și la alegerile din 2016, succesul lui Donald Trump depinde foarte mult de Colegiul Electoral al SUA, unde cei 538 de electori sunt trimiși de către statele componente. Chiar dacă va pierde votul popular, Donald Trump poate miza pe votul electorilor din statele republicane.
În 2024 putem asista la un val republican care să preia puterea la Casa Albă, în Senatul și Camera Reprezentanților, dar cel mai mult, acest atac a demonstrat cât de periculoasă este radicalizarea opiniilor politice și că trebuie să ne ferim cât de mult putem de instalarea definitivă a unei mentalități de noi versus ei, mentalitate care poate duce la un adevărat război politic”, a spus Mihai Isac.
Declarații după tentativa de asasinat-Donald Trump
„Nu ar fi trebuit să fiu aici, ar fi trebuit să fiu mort”, a declarat Donald Trump pentru NYT, în timpul unui interviu acordat la bordul avionului său în zbor spre Milwaukee, pentru convenţia Partidului Republican, unde ar urma să fie confirmat drept candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale.
A fost o „experienţă foarte suprarealistă”, a spus Trump cu privire la atacul care l-a vizat, având un bandaj alb la urechea dreaptă, potrivit NYT.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News