VIDEO Andi Lăzescu: Tentativa de asasinat asupra lui Trump ridică întrebări despre Secret Service

sursa: X

Sâmbătă noapte, fostul președinte american Donald Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat în timpul unui miting electoral din Pennsylvania, fiind rănit la urechea dreaptă. Incidentul a ridicată  întrebări atât despre prestația Serviciului Secret american, cât și despre climatul politic actual din Statele Unite.

Analistul politic Andi Lăzescu a declarat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că este foarte ciudat  faptul că în ciuda măsurilor de protecție, atacatorul, a reușit să se apropie suficient pentru a deschide focul asupra lui Trump.

„Nu e un eveniment singular. E adevărat că de la atentatul căreia i-a căzut victima Ronald Reagan, în 1981, a trecut ceva vreme. În istoria Americii au fost astfel de atentate, dar sigur, de o bună bucată de vreme n-am mai avut un asemenea eveniment. Iar ceea ce s-a întâmplat sâmbătă la cel miting electoral ridică mai multe semne de întrebare.

Întâi, pe de o parte, prestația serviciului secret, serviciul secret american asigură protecția președinților, a celor în funcții, dar și a foștilor președinți și sigur se discută mult despre faptul că n-ar fi trebuit ca o locație care era foarte bine plasată să poată fi vizat președintele. E absolut ciudat că practic nu a fost luată în calcul și nu a fost securizată acea locație. S-au făcut tot felul de analize, că dacă nu întorcea capul, el tocmai prezenta niște grafice legate de imigrație, care erau proiectate prin ecran în spatele său și s-a întors cumva capul să se uite pe prompter.” a declarat Lăzescu.

Lăzescu a atras atenția și asupra atmosferei tensionate din Statele Unite care este alimentată de discursuri inflamate și etichete extremiste aplicate oponenților politici, inclusiv lui Trump și susținătorilor săi.

„Este o atmosferă incendiară în Statele Unite. Oamenii cu pasiuni și orientări ideologice și politice, preferințe politice, teologice sunt văzuți aproape ca niște dușmani. După aceea e un climat care a fost în mare parte practic introdus în societate și de felul în care oameni politici, mass-media a proiectat această imagine, de exemplu, asupra lui Trump și asupra republicanilor. Am avut termenii de naziști, fasciști, extremiști de tot felul, de la vedete, chiar recent, președintele Biden, acum câteva zile, spunea că președintele Trump va fi o țintă.

Sigur că el nu se referea la o țintă în sensul în care s-au întâmplat lucrurile. Dar acest tip de retorică pe care o vedem și în Europa, mă uit și la noi, se pune eticheta de extremism extrem de ușor. E foarte greu să înțelegi ce anume l-a făcut pe atacator să recurgă la un astfel de gest extrem” a explicat analistul politic.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: