Știri din capitalele Europei, 16 iulie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Roberta Metsola a fost realeasă în funcția de președinte al Parlamentului European.  Membră a Partidului Popular European (PPE), aceasta și-a început primul mandat în ianuarie 2022, urmând să rămână în funcție pentru încă 2,5 ani. Metsola a obținut sprijinul majorității celor 720 de membri nou aleși ai Parlamentului European, cu 562 de voturi în favoarea sa, precizează POLITICO.

Decizia era de așteptat, deoarece Roberta Metsola a candidat practic fără opoziție. Doar Irene Montero, fost ministru spaniol al Egalității, și-a depus simbolic candidatura împotriva acesteia. Montero a obținut 61 de voturi.

 

PARIS

Cu doar două săptămâni înainte de Olimpiada de la Paris, multe întrebări sunt încă fără răspuns, cea mai importantă fiind cea referitoare la Sena. Va fi  râul suficient de curat pentru ca sportivii să poată înota în el? Triatlonul și maratonul de înot sunt programate să aibă loc în apa Senei, în condițiile în care este ilegal să înoți de mai bine de un secol. În ciuda eforturilor orașului de a curăța apa poluată de mult timp, testele au arătat un nivel de toxicitate ridicat în unele zile. Jocurile se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august.

Pentru a curăța râul, Parisul a investit 1,4 miliarde de euro în construirea unei infrastructuri care să capteze mai multe ape pluviale atunci când plouă – aceeași apă care conține ape reziduale încărcate cu bacterii care intră în râu în timpul perioadelor de ploi abundente și îl face nesigur pentru înot, scrie The Associated Press.

 

MADRID

Guvernul spaniol al premierului Pedro Sánchez ar trebui să declare stare de „urgență migratorie” pe întreg teritoriul Spaniei și nu doar în Insulele Canare – regiunea cea mai afectată în prezent de afluxul de imigranți ilegali din Africa de Vest – a declarat luni principalul partid de opoziție de centru-dreapta, Partidul Popular (PP), potrivit Euractiv. Potrivit unor surse spaniole, obiectivul principal este de a găsi o destinație sigură pentru cei aproape 6.000 de minori străini care se află în prezent în Insulele Canare, chiar dacă regiunea are doar 2.000 de locuri disponibile.

 

ATENA

Grecia a ordonat unor întreprinderi să nu-și lase angajații să îndeplinească sarcini grele în aer liber în timpul orelor de după-amiază din această săptămână, în condițiile în care țara este cuprinsă de un nou val de căldură. Constructorii, transportatorii de alimente, curierii și mecanicii navali se numără printre cei care trebuie să întrerupă lucrul de la prânz până la ora 17.00 de marți până vineri, deoarece se așteaptă ca mercurul să atingă 42-43 de grade Celsius în unele părți ale Greciei, a declarat Ministerul Muncii, conform Reuters.

 

VARȘOVIA

Parlamentul a respins un proiect de lege care ar fi atenuat rigorile legislației poloneze privind avortul. Deși măsura a fost susținută de majoritatea coaliției de guvernare, aceasta a fost respinsă prin votul celui mai conservator element al taberei de guvernare, care s-a alăturat opoziției. Legislația ar fi dezincriminat actul de a ajuta o femeie să obțină un avort ilegal până în a 12-a săptămână de sarcină. În conformitate cu legea actuală, o persoană poate fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de până la trei ani pentru această faptă, potrivit Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: