FMI mizează în continuare pe o creştere economică mondială de 3,2% în acest an

Sursa foto: facebook

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a menţinut estimările conform cărora economia mondială va înregistra în acest an un avans de 3,2%, pe fondul unei îmbunătăţiri a prognozelor de creştere pentru China şi India, potrivit celei mai recente actualizări a raportului „World Economic Outlook”, publicată marţi de FMI, transmite AFP.

În pus, FMI şi-a îmbunătăţit uşor estimările de creştere pentru 2025, când economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât prognoza ante

Instituţia financiară internaţională şi-a revizuit deja de două ori, de fiecare dată uşor în sus, estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2024, de la publicarea versiunii iniţiale a raportului WEO, în luna octombrie a anului trecut. Cu toate acestea, ritmul de creştere a economiei mondiale rămâne unul redus din punct de vedere istoric, fiind inferior avansului de 3,8% înregistrat, în medie, în perioada 2000-2019 şi cu mult sub performanţele înregistrate în secolul trecut.

„Avem două domenii de incertitudine”, precizează economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas. „Unul priveşte traiectoriile bugetare din anumite ţări unde finanţele publice sunt foarte solicitate, celălalt vizează politicile industriale şi comerciale, riscul de fragmentare geo-economică”, a detaliat Gourinchas.

În cazul Europei, FMI subliniază că semnele de relansare economică se înmulţesc, în special în sectorul serviciilor. Totuşi aceste semnale se materializează în mod inegal, astfel că perspectivele privind economia germană au rămas nemodificate, la un avans de 0,2%, în timp ce în cazul altor state se îmbunătăţesc. Acest lucru este valabil în special în cazul Spaniei, pentru care FMI şi-a revizuit prognozele de creştere cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,4% în acest an, care rămâne astfel una din economiile europene cele mai performante.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: