Instabilitate atmosferică accentuată în multe judeţe, până joi dimineaţă

Sursa foto: Pixabay

Meteorologii au actualizazt avertăzirăle de furtună şi caniculă şi anunţă cod galben de instabilitatea atmosferică, până joi dimineaţă, în multe dintre judeţele ţării. Miercuri, este cod roşu de caniculă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi ce ajung la 42 de grade, dar joi aproape jumătate dintre judeţele ţării scapă de avertizarea de caniculă şi disconfort termic.

Potrivit ANM, este cod galben de instabilitate atmosferică de miercuri, de la ora 12.00, până joi la ora 02.00.

”În intervalul menţionat, în zona de munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp. Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi în restul teritoriului, dar pe arii restrânse”, a transmis ANM.

De asemenea, miercuri este cod portocaliu de caniculă în Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cea mai mare parte a ţării este, însă, miercuri, sub avertizare cod roşu de caniculă.

”În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi în sudul Transilvaniei şi al Crişanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a transmis ANM.

În cursul zilei de joi, însă, aproape jumătate dintre judeţele ţării scapă de avertizarea de caniculă.

Va mai fi cod galben în sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: