Grecia vrea să suprataxeze producătorii de energie pentru a subvenționa facturile populației

Sursa foto: Pixabay

Grecia intenţionează să ia măsuri pentru a reduce facturile la electricitate în august, după recenta creştere a preţurilor angro ale energiei electrice, transmite Bloomberg.

„Ne confruntăm în Europa cu o perturbare temporară a pieţei regionale de electricitate”, a declarat marţi premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu acordat reţelei de televiziune SKAI TV.

În acest context, Guvernul intenţionează să impună o taxă excepţională asupra profiturilor excedentare ale producătorilor de energie care utilizează gaze naturale.

„Sumele obţinute vor fi folosite pentru a subvenţiona facturile la electricitate ale consumatorilor în august. Modul în care evoluează acum preţurile va duce „la o creştere semnificativă a preţurilor la electricitate luna viitoare„, a explicat oficialul elen.

Decizia vine după un avans al preţurilor angro ale electricităţii. În iulie şi august se înregistrează un vârf al cererii de energie în Grecia, oamenii folosind aparatele de aer condiţionat, în contextul temperaturilor ridicate.

În această vară, Grecia s-a confruntat cu un val constant de căldură, temperaturile depăşind 40 grade.

Țara se confruntă cu o criză majoră legată de secetă, care pune în pericol industria turismului, considerată motorul economic al Greciei.

Luni de zile, o mare parte a Greciei nu a văzut nicio picătură de ploaie. Acum, presiunea asupra aprovizionării cu apă crește semnificativ, în special pe insule, unde turiștii își petrec concediile. Autoritățile declară că situația din acest an este extrem de dificilă.

Pe insula Naxos, cel mai mare rezervor de apă a secat complet, fiind acum utilizabil doar de către țestoasele care se adaptează la apele mâloase. Apa de mare a contaminat puțurile de irigare, afectând semnificativ culturile de cartofi din zonă potrivit The Independent.

Pe Karpathos, restricții privind schimbarea apei din piscine au fost impuse, iar pe Thasos se caută soluții urgente pentru instalarea unei unități de desalinizare care să transforme apa de mare în apă potabilă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: