Ce riscă UE după ce Ursula von der Leyen a fost acuzată de CJUE

Ursula von der Leyen, sursa foto: Facebook

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a fost oficial acuzată de magistrații Curții de Justiție UE (CJUE) pentru că a ascuns informații despre achiziția de vaccinuri. Uniunea European (UE) riscă cel mai mare scandal de corupție din istoria ei, care va eroda încrederea cetățenilor în instituțiile europene.

CJUE a stabilit, astăzi, că Comisia condusă de Ursula von der Leyen a împiedicat accesul la documentele care priveau achiziția vaccinurilor în timpul pandemiei. CJUE arată că, în 2020 și 2021, Comisia Europeană (CE) și anumite companii farmaceutice au semnat mai multe contracte pentru achiziția vaccinului împotriva Covid-19. Circa 2,7 miliarde de euro au fost imediat puși la dispoziție pentru achiziția a peste 1 miliard de doze de vaccin. Banii era doar pentru a bloca dozele, astfel încât producătorii să nu le vândă altor state.

În 2021, unii europarlamentari din grupul Verzilor și unele persoane civile (Frederic Baldan) au solicitat acces la contractele de achiziție. Comisia Europeană a oferit doar acces parțial, ascunzând informațiile importante din contracte și precizând că publicarea lor ar afecta companiile. Magistrații CJUE arată că Comisia von der Leyen nu avea niciun motiv să ascundă informațiile. Magistrații au dat parțial câștig de cauză reclamanților și au anulat decizia Comisiei.

CJUE a respins toate motivele invocate de Comisie pentru ascunderea informațiilor. Magistrații arată că reprezentanții Comisiei au fost mai mult interesați să protejeze interesele companiilor decât să respecte regulamentul european care prevede publicarea contractelor de interes public.

Ce riscă Von der Leyen după decizia CJUE

Decizia CJUE vine cu o zi înainte de votul din Parlamentul European, când Ursula von der Leyen ar trebui să primească al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene. Dar este pentru prima dată în istoria UE, cum există în acest format, când președintele Comisiei este acuzat de Curtea de Justiție a UE.

În același timp, Parchetul European are de mai mult timp o anchetă în desfășurare privind achiziția de vaccinuri. Parchetul European urmărește conversațiile între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, verificând un posibil conflict de interese. Și în acest caz, Comisia Europeană a refuzat să facă publice SMS-urile între von der Leyen și CEO-ul Pfizer. Parchetul European ar putea să se adreseze și el Curții de Justiție a UE pentru a cere acces la acele SMS-uri. CJUE a demonstrat că informații importante au fost ascunse de Comisie, ceea ce poate obstrucționa ancheta procurorilor.

Decizia CJUE de astăzi obligă Comisia Europeană să facă publice contractele de achiziție, așa cum prevede legea. Chiar și fără o acțiune a Parchetului European, care e în subordinea Comisiei, Ursula von der Leyen se va confrunta de acum cu numeroase suspiciuni și acuzații de corupție. Șefa Comisiei suferă o lovitură de imagine și o pierdere a credibilității, capitole la care nu excela nici înainte de această decizie.

UE, în criză de credibilitate

Ursula von der Leyen ar urma să fie votată, joi, de grupul Popularilor Europeni (care a propus-o), grupul Social-Democraților, grupul Renew și posibil grupul Verzilor. O majoritate fragilă. La aceștia ar putea să se alăture grupul ECR, controlat de Giorgia Meloni. Von der Leyen este într-o poziție fragilă și are nevoie de Meloni pentru a demonstra că acuzațiile CJUE nu-i afectează viitorul politic. Pe de altă parte, mai mulți europarlamentari PPE și SD au respins colaborarea cu ECR (grup din care face parte și partidul AUR). Dacă Meloni va rămâne în afara grupului de interese de la Bruxelles, atunci este de așteptat să-și schimbe strategia și să atace din nou CE și în special pe Ursula von der Leyen. Șefa CE i-a cerut lui Meloni să nu o atace chiar dacă nu va fi inclusă în majoritatea von der Leyen.

Astfel, calculele pentru majoritatea von der Leyen se complică foarte mult. Un vot pentru președinta Comisiei Europene este un pariu riscant, deoarece UE va avea un reprezentant acuzat de CJUE și suspect de fapte de corupție, cu mai multe anchete. Cu Ursula von der Leyen, Comisia Europeană va deveni ținta atacurilor opoziției, iar grupuri precum ECR sau noul grup Patrioții (controlat de Viktor Orban) vor profita de vulnerabilități și lipsa de credibilitate a șefei CE.

Rămâne de văzut în ce măsură vor fi europarlamentarii dispuși să continue cu un președinte al Comisiei acuzat că a încălcat legea și a ascuns documente. Ursula von der Leyen va avea nevoie de 361 de voturi pentru a primi al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene.

CJUE: Companiile farmaceutice trebuie să plătească pentru efectele adverse

Problemele pentru Ursula von der Leyen nu se termină aici. Magistrații CJUE au arătat că respectivele contracte semnate de Comisia Europeană conțin clauze ilegale.

CJUE a arătat că nu sunt acceptate clauzele prin care statele membre plătesc pentru defectele produselor (vaccinurilor). Magistrații au decis că doar companiile farmaceutice sunt responsabile pentru defectele (efectele adverse) ale vaccinurilor, nu statele membre.

Ori Comisia Europeană a dat o directivă prin care toată responsabilitatea pentru efectele adverse era pusă pe umerii statelor membre, care plăteau persoanele vătămate. Magistrații europeni precizează că producătorii de vaccinuri nu pot scăpa de responsabilitate și sunt singurii care trebuie să plătească.

În ultimii ani, statele membre au fost cele care au plătit pentru efectele adverse ale vaccinurilor, în timp ce companiile farmaceutice nu și-au asumat nicio responsabilitate. Decizia de a scăpa companiile farmaceutice de orice răspundere în fața legii a fost luată de aceeași Comisie von der Leyem prin contractele semnate și prin directivele europene impuse statelor membre.

În România, DNA a deschis un dosar penal pentru contractele privind achiziția vaccinurilor. Acest dosar reprezintă o altă vulnerabilitate pentru Ursula von der Leyen, deoarece procurorii români pot extinde oricând ancheta la nivelul Comisiei Europene, după ce CJUE a explicat cine a semnat contractele și cine a impus clauzele.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: