Senatul a fost informat cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere

Sursa foto: INQUAM Photos/Cosmin Enache

Senatul s-a întrunit, miercuri, în sesiune extraordinară, în forma hibrid, pentru a fi informat cu privire la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui act normativ.

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere a fost adoptată la finalul săptămânii trecute de către Executiv. Guvernul a adus o serie de clarificări cu privire la situaţia şoferilor asupra cărora există suspiciuni privind consumul de substanţe psihoactive ca urmare a testării, precum şi a celor care refuză testarea.

Potrivit Executivului, noua legislaţie urmăreşte să asigure echilibrul între scopul legislaţiei rutiere – de a proteja viaţa şi sănătatea – şi nevoia de clarificare cât mai rapidă a unor situaţii aşa cum sunt cele pe care le-am menţionat. Astfel, pentru reducerea timpilor de aşteptare, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive. Aplicarea acestor reglementări va fi atent monitorizată.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore. Şoferii îşi vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge. De asemenea, un şofer îşi poate primi înapoi carnetul şi în cazul în care instituţiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare. Pentru punerea în aplicare a acestor dispoziţii, precum şi pentru stabilirea normelor privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive, Guvernul va aproba o Hotărâre.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: