Cine ar putea fi viitorul comisar al României. Mircea Hava: Aș vrea să-l desemnăm pe Iohannis

Sursa foto: Mircea Hava
Agenția austriacă de presă APA scrie că Noua Comisie Europeană începe să prindă contur și inventariază nume de posibili comisari europeni în dreptul fiecărei țări. Din partea României sunt vehiculate pentru postul de comisar în viitoarea Comisie numele europarlamentarului Mihai Tudose și al președintelui Klaus Iohannis.
Mircea Hava, europarlamentar PNL, a declarat, în exclusivitate pentru PS News că „e un moment deosebit, plin de scenarii” și că, personal, și-ar dori ca președintele Klaus Iohannis să fie desemnat pentru poziția de comisar european.

„Eu, personal aș vrea să-l desemneze pe domnul președinte Iohannis”

„E un moment deosebit, plin de scenarii. Da, lucrurile astea se vor hotărî, acasă, în Coaliție. Nu pot fii, doi, să vină doi, aici, pe același post. Deci,  cei care vor fi în Comisie nu vor alege din doi vor alege pe cel care va fi oferit, să zic așa, de către România.

Și România trebuie să desemneze un comisar pentru un anumit post. Eu, personal aș vrea să-l desemneze pe domnul președinte Iohannis. Dânsul va veni și va prelua atribuțiile.

Dacă îl va trimite pe Mihai Tudose se va duce pe chestia de grup, căci grupul nostru va vota lista comisarilor. Dar asta,  în momentul în care se votează, deja lucrurile sunt înțelese. Grupurile politice au înțeles. Acuma știți prea bine că PPE cu S&D sunt într-o relație mai veche și e o susținere.

Sunt lucruri care deja s-au parcurs, adică s-au votat vicepreședintii, s-au votat chestorii și s-au votat pe niște înțelegeri, acesta este mecanismul Parlamentului European, nu de acum, din tot timpul. Sper  ca lucrurile să meargă, în continuare, pe înțelegeri, pentru că mâine la ora 13:00, ora de aici, se va vota comisarul șef, doamna Ursula Von der Leyen și sper să treacă.

Din ceea ce am văzut tot acest timp, nu cred că cei care au spus că vor vota, nu vor mai vota. Oamenii se țin de cuvânt, aici.

Este o regulă, nu se discută. România va avea un comisar european. Acuma, să vedem la ce, la Apărare, la Industrie, la ce? Unde vom avea comisarul? Astea sunt lucruri care se vor discuta. Comisia, eu cred că va funcționa până la sfârșitul anului, pentru că până se schimbă este nevoie de timp, de energie. Deci România are un comisar.

România va trebui să negocieze, bineînțeles, în cadru Comisiei. Cine negociază? Negociază șefii statului. Nu știu, ori primul ministru, ori președintele vine aici și se negociază și cad la înțelegere, pentru că totul este dialog.

Luăm postul de comisar, să zic, pe Aparare, pentru că este deja un lucru care se tot discută și va trebui sper să apară. România, trebuie să spună cine vine să ocupe postul de comisar.

Acum, poate să fie o problemă (dar nu este în cazul numelor pe care le-am discutat) cum a fost data trecută, ca cel care este propus să nu aibă o problemă de integritate.

Știți că a fost cazul cu doamna Rovana Plumb care avea o problemă și Comisia a refuzat-o. Deci, nu putem să luăm un asemenea om care are probleme. Comisia a cerut României să nominalizeze pe altcineva. este vorba de Adina Vălean.

Deci, mâine, la ora 13h00, avem un singur vot: pentru comisarul european.

De obicei noua comisie își începe activitatea până la 1 noiembrie, ar putea să fie chiar și în decembrie.

Deci, până în 1 noiembrie, cum vă spuneam, ca și o regulă care mai poate să fie deplasată în dreapta sau în stânga, se știe comisia, dar pentru asta noi trebuie să ne reîntoarcem din nou la la muncă și asta va fi după 1 septembrie, ca să putem vota. Există o lună de negocieri, s-ar putea și luna septembrie să fie o lună de discuții”, a explicat eurodeputatul Hava.

Klaus Iohannis și Mihai Tudose, vehiculați drept posibili comisari europeni din partea României

Agenția austriacă de presă APA scrie că Noua Comisie Europeană începe să prindă contur și inventariază nume de posibili comisari europeni în dreptul fiecărei țări. Din partea României sunt vehiculate pentru postul de comisar în viitoarea Comisie numele europarlamentarului Mihai Tudose și al președintelui Klaus Iohannis.

Parlamentul European va vota joi cu privire la președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează APA.  Chiar dacă confirmarea sa este incertă din cauza majorității restrânse a conservatorilor, social-democraților și liberalilor, noul colegiu de comisari este deja în curs de formare. Șeful guvernului estonian, Kaja Kallas, a demisionat luni pentru a deveni vicepreședinte al Comisiei. Alte state și-au finalizat, de asemenea, candidații. O privire de ansamblu:

Nominalizați (șase femei și șase bărbați):

GERMANIA: Președintele Comisiei Ursula von der Leyen (PPE)
ESTONIA: Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și vicepreședinte al Comisiei, Kaja Kallas (liberali)
FINLANDA: Henna Virkkunen (PPE), fost ministru al educației și eurodeputat
IRLANDA: Michael McGrath (liberali), a demisionat din funcția de ministru al finanțelor pentru a deveni comisar
CROAȚIA: Dubravka Šuica (PPE), în prezent vicepreședinte al Comisiei
LETONIA: Valdis Dombrovskis (PPE), în prezent vicepreședinte al Comisiei
LUXEMBURG: Christophe Hansen (PPE), în prezent deputat european
MALTA: Chris Fearne (socialiști), fost viceprim-ministru, implicare în scandalul de corupție ca semn de întrebare
SUEDIA: Jessika Roswall (conservatori), în prezent ministru pentru Europa
SLOVACIA: Maroš Šefčovič (membru neafiliat), în prezent vicepreședinte al Comisiei
SLOVENIA: Tomaž Vesel (liberali), fost președinte al Curții de Justiție
SPANIA: Teresa Ribera (socialiști), în prezent șef adjunct al guvernului

Deschis:

BELGIA: Situație neclară din cauza formării guvernului după alegerile parlamentare, actualul comisar european Didier Reynders (liberali) ar dori să continue, alți posibili candidați: foști șefi de guvern Alexander De Croo, Sophie Wilmès (ambii liberali) și Elio Di Rupo (social-democrat)
BULGARIA: Nu există încă o majoritate guvernamentală după alegerile parlamentare, eurodeputata GERB Eva Maydell (PPE) este menționată ca posibil candidat
DANEMARCA: Ministrul climei Dan Jørgensen și ministrul economiei Morten Bødskov (social-democrați) sau ministrul de externe Lars Løkke Rasmussen (liberali)
FRANȚA: comisarul pentru piața internă Thierry Breton, ministrul finanțelor Bruno Le Maire sau fostul șef al guvernului Elisabeth Borne (liberali)
GRECIA: vicepreședintele Comisiei Margaritis Schinas sau ministrul de externe Giorgos Gerapetritis (PPE)
ITALIA: Ministrul pentru Europa Raffaele Fitto, Ministrul Agriculturii Francesco Lollobrigida, Ministrul Economiei Adolfo Urso, Ministrul Apărării Guido Crosetto (toți ECR) și Ministrul Afacerilor Externe Antonio Tajani (PPE)
LITUANIA: Ministrul de externe Gabrielius Landsbergis (PPE) este favorit, dar președintele Gitanas Nauseda ar avea rezerve
ȚĂRILE DE JOS: Fostul ministru al comerțului Liesje Schreinemacher (liberali) i-ar putea succeda comisarului pentru climă Wopke Hoekstra (PPE)
AUSTRIA: Coalitia ÖVP – Verzi se ceartă în privința nominalizării; potrivit presei, partidul cancelarului ÖVP s-a decis asupra ministrului de finanțe Magnus Brunner (PPE), însă Verzii nu se mai consideră legați de o scrisoare de însoțire cu dreptul de propunere al ÖVP și, cu sprijinul partidelor de opoziție, îl poziționează pe fostul membru al Parlamentului European Othmar Karas (tot PPE).
POLONIA: Ministrul de externe Radoslaw Sikorski, care a fost prezentat ca un posibil nou comisar european pentru apărare, a negat ambițiile UE, motiv pentru care au intrat în joc ambasadorul UE Piotr Serafin, eurodeputatul Bartosz Arłukowicz sau primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski (toți PPE)
PORTUGALIA: Fostul ministru regional Miguel Poiares Maduro, fostul ministru de finanțe Maria Luísa Albuquerque sau diplomatul ONU Jorge Moreira da Silva (toți PPE)

ROMÂNIA: Președintele Klaus Johannis (PPE) sau fostul prim-ministru Mihai Tudose (social-democrat)

CEHIA: Fostul candidat la președinție Danuše Nerudová sau ministrul industriei Jozef Sikela (ambii PPE), eurodeputatul Marcel Kolaja (Verzii), fostul viceprim-ministru și ministru adjunct al finanțelor Marek Mora (fără partid)
UNGARIA: actualul comisar Oliver Varhelyi, ministrul UE Janos Boka sau eurodeputatul Enikö Györi
CIPRU: Succesiunea actualului comisar UE Stella Kyriakides, care a exclus un nou mandat, este incertă

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: