China își înlocuiește ministrul de externe cu predecesorul său, Wang Yi, un diplomat cu influență

Antony Blinken, si Wang Yi
foto: Department of State

Decizia Chinei de a-l numi din nou pe cel mai înalt diplomat al său, Wang Yi, în funcția de ministru de externe, la o lună după ce fosta stea în ascensiune Qin Gang a dispărut din atenția publicului, înseamnă că Washingtonul va avea de-a face cu o figură cunoscută în încercarea sa de a stabiliza relațiile cu principalul său rival strategic, relatează Reuters într-un amplu material consacrat speței politico-diplomatice de la Beijing.

China l-a numit marți pe diplomatul veteran Wang Yi drept noul său ministru de externe, înlăturându-l pe Qin Gang după o absență misterioasă de o lună de la îndatoriri, la doar jumătate de an de la preluarea postului, când Wang Yi a fost ridicat la rangul de director al departamentului de politică externă al Partidului Comunist Chinez, considerat drept adevăratul post de decizie privind politica externă a Beijingului.

În sistemul chinez, diplomatul de top nu este ministrul de externe, ci directorul comisiei pentru afaceri externe a Partidului Comunist Chinez, rol pe care Wang va continua să îl dețină.

Qin, în vârstă de 57 de ani, fost consilier al președintelui Xi Jinping și ambasador chinez în Statele Unite, a preluat Ministerul în decembrie 2022, dar nu a mai fost văzut în public din 25 iunie, când s-a întâlnit cu diplomații în vizită la Beijing.

Ministerul chinez de Externe a declarat că Qin Gang a fost plecat de la serviciu din motive de sănătate, fără a oferi detalii, ceea ce a stârnit speculații și a atras atenția asupra secretomaniei care înconjoară adesea conducerea comunistă a Chinei și procesul decizional.

Succesorul lui Qin, Wang, în vârstă de 69 de ani, a fost, de asemenea, predecesorul său, deținând funcția în perioada 2013-2022, în timp ce legăturile cu superputerea rivală Statele Unite s-au deteriorat până la un punct pe care Beijingul l-a descris ca fiind cel mai scăzut din toate timpurile.

El i-a ținut locul lui Qin în absența acestuia și săptămâna aceasta a reprezentat China la o reuniune a consilierilor de securitate națională ai țărilor BRICS la Johannesburg.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Qin pe 18 iunie, în prima vizită a celui mai important diplomat american în China din ultimii cinci ani, vizită amânată câteva luni ca măsură de represalii diplomatice din partea Washingtonului după ce SUA au fost nevoite să doboare un balon de spionaj chinez care survola teritoriul american. Departamentul de Stat al SUA a declarat atunci că au avut discuții “sincere, substanțiale și constructive”, iar Blinken l-a invitat pe Qin la Washington pentru a continua discuțiile.

Chiar dacă a purtat aceste contacte diplomatice bilaterale, Blinken a păstrat legătura cu Wang, cu care s-a întâlnit în marja unei reuniuni regionale de la Jakarta, în absența lui Qin, dar și în luna februarie la Conferința de Securitate de la München.

Reuters comentează că este puțin probabil ca revenirea lui Wang într-o funcție pe care a deținut-o în cea mai mare parte a ultimului deceniu să modifice traiectoria unei relații bilaterale tulburi sau să risipească îngrijorările legate de funcționarea opacă a guvernului președintelui Xi Jinping.

Pe de altă parte, cel de-al doilea mandat de ministru de externe al lui Wang sugerează dorința Beijingului de a avea relații stabile cu SUA înainte de întâlnirile probabile ale lui Xi cu președintele american Joe Biden, care vor avea loc mai târziu în acest an, în marja unor summituri globale, inclusiv G20 din India, în septembrie, și o reuniune a liderilor APEC în California, în noiembrie.

În calitate de membru al Biroului Politic al Partidului Comunist, format din 24 de membri, Wang este un diplomat care are, fără îndoială, mai multă influență asupra liderilor de vârf ai Chinei decât predecesorul său.

Washingtonul și Beijingul și-au intensificat contactele bilaterale în ultima lună. Deși disensiunile în relaţiile bilaterale persistă, la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry, existând dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate.

Statele Unite consideră că împreună cu China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală și sunt de părere că “lumea este suficient de mare pentru ambele țări să prospere”.

Ca o pată de culoare în istoria bilaterală, preşedintele chinez Xi Jinping și Wang Yi l-au primit săptămâna trecută la Beijing pe veteranul diplomat Henry Kissinger, fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională, considerat artizanul resetării relațiilor sino-americane pentru că a efectuat în 1971 o vizită secretă la Beijing pentru a pregăti stabilirea de legături diplomatice cu Washingtonul şi pentru a deschide calea vizitei istorice a preşedintelui american Richard Nixon în China din 1972, prima a unui președinte american la Beijing și care a pus capăt unei perioade de 25 de ani fără comunicări diplomatice, reprezentând în egală măsură un moment de cotitură diplomatică în contextul Războiului Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: