Canalul Dunăre – București: studiul de fezabilitate ar putea fi gata în decembrie

Sursa foto: Facebook
Revizuirea studiului de fezabilitate pentru Canalul Dunăre – București va fi finalizată în decembrie 2024, în cazul în care nu va exista o prelungire necesară emiterii acordului de mediu, se arată într-un răspuns furnizat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la interpelarea deputatului Ion Marian Lazăr. Costul finalizării proiectului început pe vremea lui Nicolae Ceaușescu s-a dublat față de nivelul estimat în 2012, de 1,7 miliarde de euro, inclusiv TVA.

După finalizarea revizuirii studiului de fezabilitate, urmează aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai investiției concomitent cu aprobarea culoarului de expropriere, pentru reluarea lucrărilor la canal, explică ministrul Transporturilor pașii necesari implementării proiectului.

Acesta ezită să estimeze deocamdată un termen pentru reluarea efectivă a lucrărilor, dar menționează că în programul investițional 2021 – 2030 este inclusă la sectorul căi navigabile finalizarea Canalului Dunăre – București, brațul Argeș.

De asemenea, nu poate indica încă o durată a lucrărilor, dar arată că la nivelul studiului de fezabilitate din 2012 era prevăzută o perioadă de cinci ani pentru finalizarea Canalului Dunăre – București și o valoare a investiției de 1,7 miliarde de euro cu TVA, care includea și costul echipamentelor pentru șase centrale hidroelectrice.

„Din evaluarea costurilor este estimată o dublare a valorii investiției, având în vedere gradul ridicat de deteriorare a lucrărilor hidrotehnice efectuate până în prezent”, se menționează în răspunsul ministrului.

Proiectul prevede că lungimea totală a amenajării râului Argeș este de 82,9 kilometri, iar lungimea totală a amenajării râului Dâmbovița este de 30,4 kilometri.

În urma lucrărilor, râul Argeș va fi navigabil pe 73,2 kilometri, ia râul Dâmbovița va fi navigabil pe 30,4 kilometri.

Atât pe râul Argeș, cât și pe Dâmbovița, vor putea naviga barje de 2.000 de tone și un împingător, iar navele care vor avea acces pe cele două amenajări trebuie să se încadreze în următoarele dimensiuni:

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: