VIDEO Mircea Fechet: În următorii 20 de ani, clima din România va fi asemănătoare cu cea din Grecia

sursa: captura ecran

Ministrul Mediului, Mircea Fechet susține că în următorii 20 de ani clima din România va fi asemănătoare cu cea din Grecia și că vom trece prin perioade lungi de caniculă cu multe fenomene meteo extreme, care vor genera schimbări în toată societatea românească. Aflat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, Mircea Fechet a explicat că adaptarea la schimbările climatice este o prioritate pentru Ministerul Mediului, subliniind importanța pregătirii și coordonării instituțiilor responsabile.

„Cert este că avem recorduri după recorduri. Canicula afectează în aceste zile nu doar Capitala, ci întreaga României și din păcate, schimbările climatice ne afectează deja pe fiecare dintre noi, în sensul în care fie suferim de caniculă, fie avem fenomene meteo extreme, fie avem inundații. Sunt lucruri despre care eu cred că trebuie să discutăm, pentru că una dintre măsurile pe care le punem în discuție la minister este și modul în care ne adaptăm la schimbările climatice, pentru că pe fiecare tip de situație trebuie să ai niște măsuri și dacă discutăm despre inundații, dau un exemplu trebuie să ne asigurăm că instituțiile statului român sunt pregătite.

Trebuie să ne asigurăm că Serviciu de Gospodărire a apelor de la noi, colegii din minister, de la ANAR, sunt pregătiți să intervină, ca au utilajele pregătite, că sunt oamenii la muncă, că au motorină în rezervoare, ș.a.m.d. Sunt o serie întreagă de măsuri pe care le luăm și am dat un exemplu minor. Acum însă, în lipsa unei coordonări a tuturor acestor instituții, există riscul să avem pierderi materiale însemnate sau doamne ferește și mai mult de atât.” a explicat Mircea Fechet.

Ministrul a dat asigurări că, în prezent, România nu se confruntă cu probleme legate de resursele de apă.

„Agricultura trebuie să fie pregătită și din acest motiv suntem coordonați. Colegii mei din minister discută cu cei de la Ministerul Agriculturii, colegii de la Apele Române discută cu colegii de la ANIF care gestionează infrastructura de irigații. N-aș spune că suntem luați prin surprindere. Toată lumea știe ce are de făcut. România e o țară foarte bogată din punct de vedere al resurselor de apă. Astăzi, când discutăm, n-avem nicio problemă în legătură cu aceste resurse. Toate acumulările hidrotehnice sunt aproape pline, adică sunt peste 80%. Avem 3,5 miliarde m³ de apă înmagazinată deja în aceste amenajări și nu există niciun risc în legătură cu aprovizionarea populației cu apă potabilă.” a spus Ministrul Mediului

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: