Lipsă de cvorum la AGA Nuclearelectrica pentru continuarea proiectului SMR

Sursă foto: Facebook/ Sebastian Burduja

Ședința de astăzi a adunării generale a acționarilor (AGA) companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, convocată pentru aprobarea continuării proiectului reactoarelor modulare mici (SMR), nu s-a putut ține din lipsă de cvorum, fiind absent chiar acționarul majoritar al companiei, Ministerul Energiei, care deține peste 82% din capital.

Potrivit informațiilor Profit.ro, ministrul de resort, Sebastian Burduja, dorește să participe personal la ședință, ca reprezentant al instituției, lucru care astăzi nu a fost posibil, AGA suprapunându-se cu ședința de guvern. Burduja intenționează să participe la a doua convocare a AGA, programată pentru mâine.

În urmă cu 3 luni, pus în fața aceleiași decizii, ministerul se abținuse de la vot.

Proiectul este dezvoltat de către societatea mixtă RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power&Gas din grupul E-INFRA, proprietarul amplasamentului de la Doicești, unde se are în vedere construirea unei centrale cu SMR-uri de 462 MW, în locul fostei termocentrale pe cărbune omonime.

Scenariul de bază, însă nu singurul luat în considerare, este ca proiectul să utilizeze tehnologia SMR dezvoltată și deținută de americanii de la NuScale, controlați de conglomeratul industrial texan Fluor.

Astfel, acționarii SNN au de aprobat continuarea proiectului, în baza studiului de prefezabilitate existent, încheierea de către RoPower Nuclear SA a contractelor aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiect, care va fi derulat de către Fluor, cu NuScale drept subcontractor, precum și majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre SNN și RoPower Nuclear SA, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

Consiliul de Administrație al RoPower Nuclear SA va putea decide, în limita valorii totale aprobate pentru etapele FEED faza 2, modificarea structurii bugetului contractelor aferente acestora, precum și alte modificări minore, în structura și conținutul acestor contracte, rezultate ca necesare în urma negocierilor dintre RoPower Nuclear SA și partenerii contractuali, cu încadrarea în bugetul total alocat și aprobat pentru proiect și corelat cu disponibilitatea resurselor de finanțare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: