VIDEO Adrian Câciu: „Odată cu migrația ucrainenilor în România au apărut două probleme majore”

Sursa: facebook

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat în platoul Puterea Știrilor că România este unul dintre puținele state în care fondurile europene, inclusiv Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt gestionate separat de Ministerul de Finanțe. El a explicat că pentru a asigura fluxurile financiare cu Uniunea Europeană și pentru a garanta intrarea fondurilor europene în țară, este crucială o coordonare strânsă între Ministerul de Finanțe, Ministerul Fondurilor Europene, premier și Banca Națională.

„Știți că suntem unul dintre puține statele în care fondurile europene sunt oarecum într-o zonă mai separată de Ministerul de Finanțe, cel puțin PNRR. Balanța de plăți pe care o ține Banca Națională, dar o ține și Ministerul de Finanțe, până la urmă sunt într-o intercorelare, cele două instituții depinde foarte mult de modul în care fluxurile financiare cu Uniunea Europeană îți intră sau nu în România, trebuie să ai foarte mare grijă să te coordonezi.

Dacă lucrurile nu sunt coordonate între Ministerul de Finanțe, Ministerul Fondurilor Europene și premier și Banca Națională, lucrurile pot să intre într-o zonă, dar nu este cazul.” a declarat Câciu.

El a explicat că în contextul migrației cetățenilor ucraineni în România, au apărut două probleme majore: creșterea cererii pentru valută convertibilă și lipsa de convertibilitate a hrivnei ucrainene.

„Cel mai delicat moment a fost luna martie 2022. Aveam începutul războiul din Ucraina și aveam migrația cetățenilor ucraineni în România și am avut două probleme majore odată pe partea de  valută, dacă vreți, odată cetățeni ucraineni care avea nevoie de valută convertibilă, euro sau dolari și aveau o cerere foarte mare, dacă vă aduceți aminte și puteți verifica și pe internet cursul la casele de schimb în 2 zile ajunsese de la 4,9 la 5,6 asta a fost una din chestiunile care a trebuit gestionate în regim de urgență.

A doua, lipsa de convertibilitate a hrivnei ucrainene. Ei bine aceasta nu era convertibilă și nu e convertibilă cu ceea ce înseamnă valutele europene. Și ei veneau cu banii dar n-aveau ce să facă cu ei. Și în contextul acela, împreună cu premierul, dar și în discuția din coaliție am luat o decizie împreună să putem să sprijinim cetățenii ucraineni, să poată beneficia de sume în valută convertibilă.

Au fost momente complicate, pentru că în acele momente în care nimeni și niciuna din piețe nu îți dă un colac de salvare, trebuie să iei decizii naționale.” a spus Adrian Câciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: