Vânzătorii din magazine și restaurante vor fi obligați să verifice vârsta, la vânzarea de alcool, energizante și tutun

Sursă foto: Pexels

Vânzătorii din magazine și restaurante vor avea obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale clienților, în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani, atunci când vând băuturi alcoolice, băuturilor energizante și produse de tutun și conexe, conform proiectului promulgat acum de președinte.

Măsura a fost inițiată de USR, dar a fost susținută și de Guvernul Ciolacu.

Inițial proiectul dădea doar posibilitatea de a verifica actele de indentitate, dar deputații au instituit acum obligația vânzătorilor de a consulta actele de identitate ale consumatorilor.

”În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și/sau produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările și completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, prevede proiectul, fără a specifica în cazurile în care vârsta clientului este în mod vizibil de peste 18 ani.

În cazul neîndeplinirii obligației menționate, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale pot fi sancționați cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Parlamentul a legiferat recent și interdicția vânzării de băuturi energizante către minori din cauza efectelor nocive pe care aceste produse le au asupra copiilor, arată aleșii care adaugă însă că: ”Din păcate, chiar acum câteva luni, un copil de 17 ani din Iași a murit subit pentru că a consumat prea multe băuturi energizante”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: