Pe fondul unei inflații de 90%, turcii preferă să meargă la restaurant în Grecia

Sursa foto: Unsplash

Restaurantele din unele stațiuni turistice din Turcia sunt pe jumătate goale în plin sezon estival, deoarece mulți localnici au descoperit că este mai ieftin să îți faci vacanța în țara vecină Grecia decât să mânânci în una dintre faimoasele stațiuni turistice turcești, transmite Bloomberg.

Mai mulți turci nemulțumiți au postat pe social media poze cu notele lor de plată la restaurant, inclusiv una cu o valoare echivalentă cu 640 de dolari pentru mâncare și băutură pentru cinci persoane la Bodrum și alta cu o valoare de 30 de dolari pentru cinci cupe de înghețată la Cesme. În paralel, în insulele grecești din Mediterană, aflate la doar câțiva kilometri depărtare de litoralul turcesc, alți turci se laudă că au plătit mult mai puțin decât la ei acasă, scrie Agerpres.

„Este o mare diferență între servicii și calitatea produselor, precum și cu privire la prețuri aici și acolo”, spune Murat Yavuz, fost bancher în Turcia, care acum a ieșit la pensie și vizitează în mod frecvent Grecia. „Restaurantele au folosit inflația ca pretext pentru a majora prețurile”, adaugă Murat Yavuz.

În luna iunie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile la restaurantele și hotelurile din Turcia au crescut, în medie, cu 91%, depășind cu mult o inflație de bază și așa uluitoare de 71,6%. Restaurantele și hotelurile reprezintă o treime din sectorul serviciilor din Turcia iar Banca Centrală a subliniat că acest domeniu este unul de care este în mod deosebit îngrijorată, în lupta sa împotriva exploziei prețurilor.

Exodul turcilor spre Grecia a fost ajutat de lansarea unui program de acordare rapidă a vizelor, lansat în luna martie a acestui an, ca parte a unui efort diplomatic de a calma tensiunile între foștii rivali. Însă turcii nu sunt singurii care aglomerează insulele grecești. Turiștii din întreaga lume se îndreaptă în număr mare spre Grecia și acum autoritățile de la Atena se gândesc să introducă restricții pentru vasele de croazieră.

„Ne-am pierdut avantajul competitiv pe partea de prețuri”, spune Kivanc Meric, director la Asociația agențiilor de turism din Turcia, menționând „supra-evaluarea” lirei turcești. Meric estimează că, în acest an, până la 150.000 de turci vor merge în insula grecească Samos, față de aproximativ 40.000 în 2023.

Cursul real de schimb al lirei turcești, un indicator al valorii sale în raport cu monedele străine, este la cel mai ridicat nivel de la finele lui 2021.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: