Știri din capitalele Europei, 19 iulie

GLOBAL

O actualizare de software a provocat vineri ravagii în sistemele informatice din întreaga lume, imobilizând zboruri, forțând unele televiziuni să întrerupă emisia și afectând servicii de la cele bancare la cele medicale, potrivit Reuters.

O actualizare a unui produs oferit de firma globală de securitate cibernetică CrowdStrike pare să fi fost declanșatorul, afectând clienții care utilizează sistemul de operare Windows al Microsoft. Ulterior, Microsoft a declarat că problema a fost rezolvată.

 

LONDRA | KIEV

Marea Britanie nu va ajuta Ucraina să atace ținte din Rusia, a declarat ministrul Apărării, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apelat direct la cabinet pentru a utiliza arme fabricate în Marea Britanie în condiții mai flexibile. John Healey nu a exclus posibilitatea de a accepta cererea președintelui ucrainean de a utiliza rachete de fabricație britanică împotriva teritoriului rus, dar a adăugat că Marea Britanie nu va fi implicată în astfel de atacuri, scrie BBC.

Healey a vorbit cu câteva ore înainte ca Zelenski să ia cuvântul vineri la o reuniune extraordinară a cabinetului britanic, fiind primul lider străin care face acest lucru în aproape 30 de ani.

 

BRATISLAVA | BUDAPESTA

Bratislava nu va boicota activitățile Ungariei în timpul președinției sale la UE, în condițiile în care președintele slovac Peter Pellegrini a declarat că nu vede niciun motiv să pedepsească poziția suverană a unui membru al UE. În urma unei întâlniri cu președintele ungar Tamás Sulyok, care a avut loc joi la Budapesta, Pellegrini (membru al partidului HLAS, suspendat din Partidul Socialiștilor Europeni) a asigurat că reprezentanții guvernului slovac vor participa pe deplin la toate reuniunile relevante organizate de președinția ungară, relatează Euractiv.

De asemenea, Pellegrini i-a cerut președintelui ungar să acorde prioritate luptei împotriva practicilor comerciale neloiale și a persistenței standardelor duble în ceea ce privește calitatea alimentelor.

 

De asemenea, Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat împotriva boicotării potențiale a reuniunilor din timpul președinției rotative ungare a Consiliului UE. Punctul de vedere al lui Michel, pe care l-a exprimat joi, diferă de strategia adoptată de Comisia Europeană la începutul acestei săptămâni. Comisia a sugerat interzicerea vizitei miniștrilor europeni în Ungaria luna viitoare, ca urmare a vizitei premierului ungar Viktor Orban la președintele rus Vladimir Putin la începutul lunii iulie.

Acesta susține că discordia dintre instituțiile europene și președinția maghiară avantajează doar partidele care doresc să slăbească Europa. Ignorarea Ungariei ar amplifica afirmațiile conform cărora Uniunea Europeană nu funcționează eficient, potrivit Brussels Times.

 

BELGRAD |  UNIUNEA EUROPEANĂ

Bruxelles-ul a semnat un acord de cooperare cu Serbia privind aprovizionarea cu materii prime esențiale, într-o mișcare care este considerată, de asemenea, o reorientare a națiunii balcanice – în mod tradițional un aliat al Rusiei – către UE. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a încheiat un parteneriat strategic cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, care, speră UE, îi va oferi acces la cantități mari de litiu, o materie primă strategică esențială pentru tranziția energetică și pentru dezvoltarea unei industrii naționale a vehiculelor electrice, conform Euronews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: