Marile datorii ale marilor economii – următorul punct fierbinte al piețelor financiare?

Sursa foto: pexels

Datoriile uriașe ale celor mai mari economii ale lumii încep să îngrijoreze din nou piețele financiare pe măsură ce alegerile dau câștig de cauză formațiunilor populiste.

Obligațiunile franceze au primit o lovitură după succesul în alegerile anticipate a populiștilor, care doresc creșterea consistentă a cheltuielilor publice, i-a alarmat pe investitori. De asemenea, dinamica datoriei SUA este în centrul atenției înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

O criză a datoriilor publice nu este scenariul de bază, dar investitorii sunt atenți la riscul ca verigile mai slabe ale portofoliilor din G7 să nu provoace stres pe piață.

„Deficitele sunt din nou în atenția investitorilor”, a declarat Guy Miller, strateg șef la Zurich Insurance Group, pentru Reuters. „Trebuie să se acorde mai multă atenție nu doar datoriilor, ci și modului de a genera o dinamică de creștere – în special în Europa”, a adăugat el.

1. FRANTA

Rezultatul surpriză din primul tur al alegerilor din Franța, cu avansul extremei drepte, a fost un șoc pentru investitorii care până atunci priveau cu indulgență majorarea cheltuielilor guvernamentale. Cu un deficit bugetar de 5,5% din PIB anul trecut, Franța riscă să intre în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: