Știri din capitalele Europei, 22 iulie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Consiliul UE a reînnoit luni măsurile restrictive în contextul acțiunilor continue ale Federației Ruse de destabilizare a situației din Ucraina pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025. Sancțiunile, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse semnificativ din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, conform Euractiv.

 

ROMA | NATO

Ministrul italian al Apărării l-a acuzat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că a trădat Roma prin refuzul de a numi un italian în funcția de nou emisar al alianței însărcinat cu coordonarea acțiunilor NATO pe flancul sudic, relatează Reuters.

Postul a fost creat la începutul acestei luni la cererea prim-ministrului italian Giorgia Meloni, iar guvernul acesteia a declarat la momentul respectiv că este de părere că un italian ar trebui să primească această funcție. NATO nu a anunțat încă cine va ocupa această poziție, însă ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat pentru ziarul La Stampa că Stoltenberg a nominalizat un spaniol, adăugând că acesta consideră decizia ca fiind „aproape un afront personal”.

 

MADRID

Primarul Barcelonei intenționează să majoreze taxa de turist pentru pasagerii de croazieră care vizitează orașul pentru mai puțin de 12 ore, ca parte a eforturilor sale continue de a „aborda consecințele turismului în masă” în capitala catalană. De la preluarea mandatului anul trecut, Jaume Collboni, membru al Partidului Socialist Catalan, a anunțat o serie de măsuri menite să reducă turismul excesiv și să îmbunătățească situația locuințelor din oraș. În urmă cu patru săptămâni, Collboni a declarat că va pune capăt închirierilor de apartamente pentru turiști până în 2028, prin eliminarea licențelor celor 10 101 de apartamente aprobate în prezent ca fiind închiriate pe termen scurt, conform The Guardian.

 

ATENA

Piața muncii din Grecia suferă de o lipsă gravă de posturi bine plătite. În timp ce s-au înregistrat recent progrese semnificative în reducerea șomajului și a salariilor de subzistență, nu s-a observat niciun progres în topul piramidei salariale, precizează Kathimerini.

Conform datelor oficiale, în timp ce în 2013 – un an de coșmar cu doar 1,37 milioane de lucrători în sectorul privat – cei care primeau un salariu brut de peste 1.500 de euro corespundeau la 20% din numărul total. În 2023, cu un număr de angajați crescut cu peste 900.000 de persoane, cei care depășesc bariera de 1.500 de euro corespund acum unui procent de 18,9% din total. Doar 433.077 de persoane dintr-un total de 2,3 milioane au venituri brute de peste 1.500 de euro, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

 

ZAGREB

Un atac armat a avut loc în Croația la un azil de bătrâni din oralul Daruvar, în urma căruia cel puțin șase persoane au murit, au declarat autoritățile. Poliția a declarat că a fost informată luni, după ora 10.00, că un bărbat care folosea arme de foc a ucis și rănit mai multe persoane în azilul de bătrâni. Suspectul a fugit de la fața locului, dar poliția l-a prins la scurt timp. Numărul exact al victimelor este încă în curs de identificare, potrivit Euronews.

 

VARȘOVIA

Polonia a înregistrat o creștere bruscă a cazurilor de rujeolă, numărul infecțiilor din ultimele luni fiind de aproximativ 17 ori mai mare decât anul trecut. Cifrele apar după ce anul trecut un număr record de părinți au refuzat vaccinarea obligatorie a copiilor lor. Acest lucru a determinat UNICEF să avertizeze săptămâna trecută – ca și în trecut – că Polonia a pierdut imunitatea de grup împotriva rujeolei din cauza scăderii ratei de vaccinare. Cu toate acestea, ministrul Sănătății a negat acest lucru, susținând că există doar anumite regiuni cu rate de vaccinare mai scăzute, mai degrabă decât o problemă la nivel național, scrie Notes from Poland.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: