Pompierii români pre-poziţionaţi în Franţa pentru a ajuta la stingerea incendiior de pădure

Sursa foto: Pexels

Pompierii români care sunt pre-poziţionaţi în Franţa pentru a ajuta la stingerea incendiior de pădure au fost alertaţi, luni, de colegii francezi şi intervin în localitatea Elne, unde riscul de producere a incendiilor de vegetaţie este moderat spre crescut, din cauza vântului. Se lucrează la alimentarea cu apă în sprijinul echipajelor locale.

”Începând cu ora 16:40 (17:40 RO), modulul naţional specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost alertat de către omologii francezi pentru a interveni la stingerea unui incendiu de vegetaţie, în sprijinul CIS Elne, la aproximativ 10 km faţă de locaţia unde colegii noştri sunt pre-poziţionaţi. Când salvatorii români au ajuns la locul de manifestare a incendiului, acesta era deja localizat de către echipajele locale de intervenţie, iar pentru optimizarea misiunii de răspuns, componenţii  modulului au fost angrenaţi în dispozitivul de intervenţie pentru alimentarea cu apă a mijloacelor tehnice utilizate de colegii francezi, a transmis, luni, IGSU.

Potrivit datelor transmise de sursa citată, luni, nivelul riscului de producere a incendiilor de vegetaţie este moderat spre crescut,  din cauza vântului.

”Începând cu ora 13:30, modulul României a fost dislocat în localitatea ELNE, cu posibilitate de relocare în localitatea Argeles sur Mer”, a mai precizat IGSU.

Începând cu 1 iulie, 40 de pompieri aflaţi în Franţa s-au familiarizat cu terenul şi condiţiile specifice intervenţiilor, efectuând patrule în zonele cu risc de incendiu.

”Aceste activităţi au consolidat capacităţile noastre de reacţie şi pregătire în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, care pot pune în pericol viaţa şi bunurile comunităţii. În paralel, colegii noştri au desfăşurat sesiuni de antrenament şi pregătire alături de omologii francezi, punând în valoare aspectele esenţiale ale unei intervenţii rapide şi eficiente în cazul incendiilor de pădure”, au transmis oficialii IGSU.

În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor franceze în gestionarea acestui tip de risc.

”Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante. Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi”, a transmis IGSU.

Citește mai mult AICI

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: