Scenariu realizabil: Posibile atacuri cibernetice majore la Jocurile Olimpice

Foto HD Satelit

Cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, autoritățile franceze sunt preocupate de posibilitatea unor acțiuni cibernetice majore care vizează infrastructurile digitale. De asemenea, se tem de manevre agresive în spațiu care ar putea duce la blocarea comunicațiilor și a transmisiilor de televiziune. 

RFI: Imaginați-vă pentru o clipă: 26 iulie 2024, ora 19.30, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Parada navală pornește pe Sena, pe cheiurile, Notre-Dame, Pontul Neuf… o panoramă sublimă clasificată ca patrimoniu mondial. Întreaga planetă urmărește transmisia, momentul este magic. Când dintr-o dată, liniile gri estompează televizoarele din întreaga lume înainte de a fi imediat înlocuite de imagini care nu au nicio legătură cu Jocurile Olimpice. Un mesaj de natură politică sau imagini violente sunt apoi difuzate la televizor. Un coșmar pentru organizatori și Franța, țara gazdă.

Specialiștii în tehnică militară spun că acesta este un scenariu realizabil.

„Rușii știu să uzurpe semnalele. Știm că au vorbit deja, despre asta și nu sunt prea multe motive pentru care să nu acționeze, deci îngrijorarea este reală”, spune un ofițer superior din armata franceză a cărui misiune este să urmărească acțiunile Moscovei.

„Nu este atât de ușor de făcut, dar este o ipoteză care credem că este posibilă, pentru că în acest domeniu, Rusia are resurse destul de importante. Fie că este vorba despre capabilități spațiale, atacuri terestre sau spațiale. Au capacități militare foarte puternice în ceea ce numim confruntare hibridă. Funcționează un pic ca un site web unde introduci o adresă. Tehnic, ăsta este războiul electronic. Dar este întotdeauna dificil să atribuim aceste moduri de acțiune”, spune Marion Buchet, specialist în telecomunicații spațiale.

Război în spațiu. Manipularea semnalelor, un risc foarte real

În ultimii ani, Rusia a intensificat militarizarea spațiului și, din 2017, se antrenează pentru a efectua manevre de apropiere și inspecție prin „sub-sateliți”, cunoscuți în mod obișnuit ca „păpuși rusești”.

Moscova a desfășurat și un întreg arsenal pentru a interveni în spațiu, de la sol, în special cu programul de rachete antisateliți Nudol.

Astfel, pe 15 noiembrie 2021, armata rusă a tras de pe teritoriul său cu o rachetă antisatelit asupra satelitului COSMOS 1408, unul dintre vechii săi sateliți pe orbită joasă (în jur de 470 km altitudine). Această lovitură a provocat crearea a peste 1.500 de resturi care măsoară mai mult de 10 centimetri, forțând Stația Spațială Internațională (ISS) să efectueze manevre de protecție, punând în pericol viața astronauților ISS. Până în prezent, peste 60 de bucăți de resturi sunt încă pe orbită.

Mai multe cazuri de înlocuire a conținutului de la un canal de televiziune au fost documentate recent și, dat fiind contextul, au fost posibil atribuite Rusiei.

Potrivit ziarului ucrainean LB, în perioada 20 februarie – 9 mai 2024, au fost sesizate cel puțin douăsprezece cazuri de interferență (bruiaj, falsificare) cu sateliți de telecomunicații, operați de operatori francezi, luxemburghezi și suedezi. Astfel, pe 21 martie, la două săptămâni după aderarea Suediei la NATO, interferențele Rusiei și Crimeei au vizat doi sateliți suedezi Astra 4A și SES-4.

Pe 28 martie, presa ucraineană a raportat bruiaj a transponderului 11766H al satelitului Astra 4A al SES (Luxemburg) care retransmite 39 de canale de televiziune, inclusiv multe canale ucrainene. Tulburări au fost remarcate și în timpul redifuzării programului ucrainean Yedyni Novyny pe postul polonez Belsat. Pe 20 iunie, SES a recunoscut că acest bruiaj a afectat distribuția conținutului de televiziune în Europa, în special în Ucraina.

În martie, Viasat (Statele Unite) a anunțat că bruiajul rusesc al satelitului Hotbird 13E al Eutelsat (Franța) a afectat fluxul de transmisie a cinci canale ucrainene. Potrivit operatorului, acestea au fost supuse înlocuirii conținutului cu videoclipuri de propagandă rusă și au întâmpinat și probleme tehnice de sunet.

Pe 17 aprilie, s-au observat interferențe pe postul de televiziune ucrainean Freedom prin satelitul Hot Bird 13G de la Eutelsat. Timp de 18 minute, hackerii au înlocuit conținutul difuzat al canalului Freedom cu retransmisia postului de televiziune rus Za Zhyzn. În cel puțin două cazuri, înlocuirea conținutului de pe un canal pentru copii cu programe violente a fost înregistrată în programele ucrainene și letone.

Moscova are un proiect de arme energetice dirijate

Este vorba despre programul laser Peresvet. Este format dintr-un sistem laser, remorcat de un camion. O declarație a Ministerului rus al Apărării din decembrie 2018 spunea că sistemul a intrat în „serviciu de luptă experimental” și ar putea „contra efectiv orice atac aerian și chiar să lupte cu sateliții pe orbită”.

Pe 24 februarie 2022, un atac cibernetic posibil atribuit Rusiei a vizat rețeaua KA-SAT. Este o rețea de telecomunicații prin satelit și acces la internet de mare viteză operată de Viasat. Potrivit raportului de incident Viasat, atacatorul a reușit să dezactiveze conexiunea a 10.000 de terminale. Deși rolul obiectivului era să atace conexiunile de rețea ale armatei ucrainene, mii de utilizatori de rețea din Europa au fost afectați de manevră.

Sursa: RFI France

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: