Raluca Turcan despre „Masă la școală”: „Proiectul a dat rezultate”

Foto Le Parisein
Programul ”Masă la școală” trebuie și va fi generalizat în toate unitățile de învățământ!”, este mesajul pe care ministrul Culturii, Raluca Turcan, l-a transmis, marți, 23 07. a.c. pe pagina sa Facebook. Ministra a precizat că nu mulți au susținut acest proiect în urmă cu 11 ani, dar că acesta a dat rezultate.
„În urmă cu 11 ani, când am elaborat și depus în Parlamentul României proiectul legislativ pentru demararea programului ”Masă la școală”, puțini au fost cei care au susținut demersul meu. Dimpotrivă, au fost mai mulți cei care s-au opus spunând că nu-i oportun sau că măsura nu are eficiență împotriva abandonului școlar.
Mă bucur că reprezentanții USR au ajuns și ei la concluzia că programul este unul deosebit de util și trebuie extins la nivel național.
Domniile lor ar trebui, însă, să recunoască că numai după venirea PNL la guvernare programul a trecut de la un proiect pilot, aplicat pe un număr restrâns de numai câteva zeci de școli, la un Programul Național, redenumit „Masă sănătoasă”, care se desfășoară în 1.223 de unități de învățământ cu peste jumătate de milion de beneficiari.
Diminuarea abandonului școlar și creșterea calității vieții elevilor este un obiectiv major al PNL.
Numai în ultimul an şcolar, Ministerul Educației a sprijinit triplarea numărului de beneficiari, atât prin fonduri de la bugetul de stat dedicate programului Masă sănătoasă, cât și prin intermediul granturilor acordate școlilor incluse in Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS)”, a precizat Rauca Turcan.
Programul se derulează în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar.

Selecția școlilor se va face de către inspectoratele școlare pe baza anumitor criterii iar lista va fi aprobată în termen de 30 de zile. Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”. În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile.

Potrivit celor mai recente date publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citate de edupedu.ro, conform cărora aproape 20 de milioane de copii din Uniunea Europeană erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială. România înregistra cel mai ridicat nivel în rândul ţărilor membre UE. Cifra se referă la copiii cu vârste de până la 18 de ani.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: