Burduja: Bucureştiul va folosi energie geotermală însistemul de termoficare. Memorandumul a fost semnat

Sursa foto- facebook/Sebastian Burduja

Există energie geotermală în nordul Capitalei şi este păcat să n-o folosim, fiind posibil ca în câţiva ani să putem folosi energia geotermală în sistemul de termoficare din Bucureşti.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat marţi la evenimentul de semnare a Memorandumului de Înţelegere între Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi Sage Geosystens Incorporated.

A avut loc deschiderea oficială a primei părţi din acest P-TECC, Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Energie şi Climă, o iniţiativă lansată acum 5 ani de zile de State Unite la Americii.(…) Anul acesta am avut onoarea de a găzdui acest forum foarte important la Bucureşti. Ziua de astăzi este dedicată parteneriatului între sectorul public şi sectorul privat. În acest context, a avut loc o semnare importantă între ELCEN Bucureşti şi compania americană Sage Geosystems. Se are în vedere modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi includerea energiei geotermale, o formă de energie regenerabilă, pentru un aer mai curat, pentru facturi mai mici pentru români, exact aşa cum am tot anunţat în ultimele luni. Îl felicit pe domnul director general Claudiu Creţu (directorul general al ELCEN n.r) pentru demers. De altfel, noi am fost împreună la Washington la începutul acestui an şi atunci am bătut palma pentru prima dată cu Departamentul pentru Energie, care ne-a promis că ne va susţine pe fondurile lor, proprii, prin acest studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate se va finaliza cel mai probabil până la sfârşitul anului curent, deci este o etapă destul de rapidă, după care, pe baza acestui studiu, ELCEN va pregăti aplicaţia pentru Fondul pentru modernizare, astfel încât să putem obţine banii pentru implementarea efectivă a proiectului. Bucureştiul are energie geotermală în nordul Capitalei, e păcat să n-o folosim, sunt foraje existente. Există date şi, cu acest studiu şi cu finanţare din Fondul pentru modernizare, în câţiva ani de zile vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean”, a spus Burduja.

La rândul său, directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu a subliniat că este nevoie de o viziune pentru transformarea sistemului de termoficare din Capitală şi aceasta nu se poate face fără integrarea energiei regenerabile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: