Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă

Sursă foto: Facebook/ Wojska Obrony Terytorialnej

Companii publice poloneze, precum Oficiul Poștal sau compania de gaze, plătesc mii de angajați pentru a se antrena să tragă și pentru instrucție militară, iar în anul școlar viitor va fi obligatoriu ca toți elevii de clasa a VIII-a să învețe să tragă cu arma, informează EFE.

După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul polonez anterior a introdus cursuri obligatorii în învățământul public astfel încât toți elevii care absolvă învățământul primar să se familiarizeze cu asamblarea și demontarea armelor, primul ajutor și supraviețuirea în caz de conflict. De asemenea, trebuie să efectueze cel puțin o sesiune de tragere cu arme cu aer comprimat, arată Agerpres.

Perioada de doi ani acordată școlilor pentru a introduce acest tip de instruire se încheie în septembrie, dar conform Ministerului Educației, o treime din centre nu au încă un poligon de tragere unde să se poată desfășura aceste activități. Afacerile care sunt dedicate acestui tip de activități și cluburile sportive de tir din toată țara sunt insuficiente pentru a absorbi cererea din ultimii doi ani.

În același timp, 4.700 de lucrători ai companiei de stat de gaze PGNiG și alți 1.000 de la Poșta Poloniei au parte anual de instruire paramilitară ce include cunoștințe în domeniul securității cibernetice și tragerea cu arme de foc.

Alte organizații, precum Departamentul Silvic, pregătesc proiecte similare, în care se oferă să le plătească angajaților interesați cursuri de mânuire a armelor, tragere și supraviețuire în schimbul unor beneficii la locul de muncă.

În plus, Forțele de Apărare Teritorială Poloneze (WOT), un corp de voluntari și rezerviști din cadrul forțelor armate, a trecut de la 32.000 de soldați în 2022 la aproape 50.000, iar conform autorităților poloneze, cererile de încorporare au crescut de șapte ori în ultimii doi ani.

Proprietarii de poligoane de tragere private, cum ar fi Pawel Dyngosz, care conduce centrul de antrenament „Brotherhood” de la periferia Varșoviei, spun că au liste de așteptare de câteva săptămâni pentru folosirea facilităților și, uneori, se văd nevoiți să suspende cursurile pentru că au epuizat muniția.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: