Ciolacu, întâlnire cu secretarul pentru Energie al SUA: România continuă să fie un partener ferm şi de încredere al SUA

Sursă foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, au avut, marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere în care au discutat despre reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat (P-TECC), găzduită în aceste zile de România, şi despre importanţa strategică a securităţii energetice în contextul războiului din Ucraina şi a utilizării energiei ca armă de presiune. Premierul a transmis că România continuă să fie un partener ferm, consistent şi de încredere al SUA, dedicat eforturilor de întărire a securităţii energetice în Europa.

Premierul Ciolacu a afirmat că România îşi propune să ridice cooperarea economică şi energetică din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii la nivelul de excelenţă atins în domeniul securităţii. Totodată, a arătat că statul român are potenţialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei, iar investiţiile americane în depozitele de hidrocarburi din ţara noastră, dar şi în proiectele de energie curatǎ, vor contribui la atingerea acestui obiectiv, potrivit unui comunicat oficial.

”România este şi va continua să fie un partener ferm, consistent şi de încredere al SUA în regiune, dedicat eforturilor de întărire a securităţii energetice în Europa”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul român a subliniat cooperarea cu SUA în proiectul construcţiei celor două noi unităţi ale Centralei de la Cernavodă şi al investiţiei în Reactoarelor Modulare Mici (SMR) de la Doiceşti, care vor avea ca efect dublarea producţiei de electricitate a facilităţilor de energie nuclearǎ. ”În acest context, Marcel Ciolacu a arătat că parteneriatul între Nuclearelectrica şi companiile americane NuScale şi Fluor, prin care fosta termocentrală pe cărbune de la Doiceşti este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă, ne plasează în domeniul pionieratului în acest domeniu”, se precizează în comunicat.

Şeful Executivului român a amintit, de asemenea, obiectivul ţării noastre de a creşte capacitatea de interconectare cu Republica Moldova pentru a asigura capacitatea acestui stat de aprovizionare din surse sigure şi a salutat proiectele similare dezvoltate de SUA în ţara vecină, mai arată Executivul.

La întrevederea între premierul Marcel Ciolacu şi secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consilierul de stat Nicolae Comănescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica Cosmin Ghiţă şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Kathleen Kavalec.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: