Iranul a cerut interzicerea participării sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice

Sursă foto: olympics.com

Iranul a cerut, marţi, interzicerea participării sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 din cauza războiului dintre Israel şi Hamas din Gaza, potrivit unei declaraţii oficiale, citate de AFP.

Atleţii israelieni ”nu merită să fie prezenţi la Jocurile Olimpice de la Paris din cauza războiului împotriva poporului nevinovat din Gaza”, a declarat Ministerul iranian de Externe pe X.

Republica Islamică nu recunoaşte Israelul, duşmanul său declarat, şi interzice orice contact între sportivii iranieni şi israelieni.

„A anunţa primirea şi protejarea delegaţiei regimului terorist sionist de apartheid nu înseamnă decât a da legitimitate ucigaşilor de copii”, adaugă textul iranian, folosind hashtag-ul #BanIsraelFromOlympics (”Interziceţi Israelul de la Jocurile Olimpice”).

Ministrul francez de externe a anunţat luni că delegaţia israeliană este ”binevenită în Franţa” şi că sportivii vor fi protejaţi de o unitate de elită a jandarmeriei naţionale.

Într-o declaraţie similară, în februarie, Federaţia iraniană de fotbal a cerut FIFA să suspende omologul său israelian din cauza războiului Israelului din Fâşia Gaza.

Războiul a fost declanşat la 7 octombrie 2023, când comandourile Hamas infiltrate în sudul Israelului au efectuat un atac care s-a soldat cu moartea a 1 197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane răpite atunci, 116 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 44 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a lansat o ofensivă asupra Fâşiei Gaza care s-a soldat cu 39 090 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.

În august anul trecut, un halterofil iranian a fost suspendat de autorităţile ţării sale după ce a dat mâna cu un atlet israelian în timpul unei competiţii din Polonia.

În 2021, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat sportivii ”să nu dea mâna cu un reprezentant al regimului criminal (israelian) pentru a câştiga o medalie”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: