Pesta la oi si capre nu va împiedica România să exporte animale vii. Îngrijorarea în rândul fermierilor, continuă

Foto Fcebook Realites

În urma întâlnirii de miercuri, 25 07 a.c., reprezentanții autorităților și cei ai crescătorilor și exportatorilor de ovine au convenit, după o analiză detaliată, ca exporturile de animale vii din țara noastră să continue. La discuții au participat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, dar și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Georgiana Udrescu, vicepreședinta Asociației Crescătorilor de Capre din România a explicat, pentru PS News că toată lumea este îngrijorată.

La întâlnirea de aseară, fermierii erau foarte triști, erau stare de panică.

Vorbim despre toți fermierii din România, pentru că toată lumea este îngrijorată. Vă dați seama că acum, boala este în Tulcea și se poate extinde, oricând.

Ne-au asigurat că nu se va închide exportul. Se va face export în continuare, în condiții mai securizate. Se vor face teste la un efectiv recomandat.

Ni s-a recomandat să fie crotal pe fiecare animal (să fie identificate animalele), să se poate asigura tasabilitatea, să existe vizite ale medicului la fermă pentru a le evalua din când în când să nu existe suspiciuni.

Fermierii din România să nu mute animalele de colo-colo deoarece atunci se împrăștie boală. Trebuie să fim foarte atenți deoarece de noi depinde acum cât de repede se extinde această pestă.
Ne-a asigurat că vor fi și despăgubiri, dar să nu ajungem acolo”.

Fermierul Iancu Polifronie, care deține o exploatație de 5.000 capete de oi, majoritatea lor din rasa merinos de palas, în Vadu, județul Constanța a subliniat, pentru Agrointeligenta că Portul Midia nu se va închide: „Dacă boala va evolua, se vor face coridoare verzi ca să protejeze exportul de animale vii din România”.

„Discuția cea mai arzătoare a fost situația pe care o avem în județul Tulcea cu pesta micilor rumegătoare la ovine. Cum se gestionează, se iau toate măsurile să nu mai apară în alte zone și cel mai important este că exportul de animale vii rămâne deschis și că Portul Midia nu se va închide, chiar dacă avem și un plan negru, dacă boala va evolua, se vor face coridoare verzi ca să protejeze exportul de animale vii din România, să nu fie probleme”.

În prezent, în județul Tulcea, este anchetă epidemiologică și se așteaptă rezultatul și altor analize luate din fermele din vecinătate.

Amintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, săptămâna trecută, prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la ovinele dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: