ANALIZĂ Trei concluzii după discursul lui Joe Biden legat de predarea ștachetei către „noua generație”

Joe Biden
Sursa foto: Facebook

Într-un discurs susținut miercuri seară din Biroul Oval, președintele Biden a declarat că decizia sa de a ieși din cursa prezidențială din 2024 a fost motivată de dorința de a proteja țara de consecințele unei victorii a lui Trump în noiembrie.

„Venerez această funcție, dar îmi iubesc mai mult țara”, a spus Biden. „A fost onoarea vieții mele să fiu președintele vostru, dar în apărarea democrației, care este în joc, există lucruri mai importante decât orice titlu”.

Iată care sunt principalele trei concluzii ale discursului ținut de Biden.

Biden nu i-a menționat pe Trump și Harris

Deși Biden nu l-a menționat pe Donald Trump pe nume, din comentariile sale a reieșit clar că vede perspectiva unei victorii a rivalului său în noiembrie ca o invitație la dezastru pentru națiune.

„Am spus clar că eu cred că America se află într-un punct de inflexiune, unul dintre acele momente rare din istorie, în care deciziile pe care le luăm acum determină soarta națiunii noastre și a lumii pentru următoarele decenii”, a spus Biden. „America va trebui să aleagă între a merge înainte sau înapoi. Între speranță și ură. Între unitate și dezbinare. Trebuie să decidem dacă mai credem în onestitate și decență, respect, libertate și democrație”.

De asemenea, Biden s-a abținut de la a-l menționa pe propriul său vicepreședinte, care este în prezent candidatul principal pentru cursa prezidențială din partea democraților, Kamala Harris.

„Am decis că cea mai bună cale de urmat este să predau ștafeta unei noi generații. Acesta este cel mai bun mod de a ne uni națiunea”, a spus Biden.

Biden nu demisionează

În contextul în care mulți republicani i-au cerut lui Biden să demisioneze din funcția de președinte, având în vedere decizia acestuia de a nu candida pentru un al doilea mandat, președintele a precizat că nu intenționează să facă acest lucru.

„În următoarele șase luni mă voi concentra pe a-mi face treaba ca președinte”, a declarat Biden. „Asta înseamnă că voi continua să reduc costurile pentru familiile care muncesc din greu și să cresc economia noastră. Voi continua să apăr libertățile noastre personale și drepturile noastre civile”, a spus Biden.

Biden s-a angajat, de asemenea, să „continue să elimine ura și extremismul”, să reformeze Curtea Supremă, să continue să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia și să încerce să pună capăt luptelor din Gaza.

Moștenirea lui Biden

Discursul lui Biden a transmis, de asemenea, o preocupare pentru modul în care va fi amintit.

„Am candidat la președinție în urmă cu patru ani pentru că am crezut, și încă mai cred, că sufletul Americii era în joc, însăși natura a ceea ce suntem era în joc, și acesta este încă cazul”, a spus el.

Dar președintele a enumerat, de asemenea, ceea ce el consideră a fi unele dintre cele mai importante realizări ale sale, inclusiv adoptarea „primei legi majore privind siguranța armelor de foc din ultimii 30 de ani”, scăderea ratei criminalității, nominalizarea primei femei de culoare la Curtea Supremă și contribuția la adoptarea „celei mai importante legi privind clima”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: