Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi riscă să rămână fără compartimentul de psihiatrie infantilă. Singurul medic rămas se pregăteşte acum de pensionare, iar la concursul organizat anul trecut pentru acest post nu s-a înscris nimeni. Principala problemă este că rezidenţiatul în Psihiatrie Pediatrică se face doar în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, iar cei care pleacă în aceste oraşe pentru rezidenţiat, de regulă, nu se mai întorc în Capitala Moldovei.
Până anul trecut, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi existau doi medici specialişti în Psihiatrie Pediatrică. Între timp, unul dintre ei s-a pensionat, iar acum, cel de-al doilea se pregăteşte să facă acelaşi lucru. Aici intervine adevărata problemă.
Dincolo de aceste porţi închise, sunt trataţi anual peste 600 de copii, au între 5 şi 17 ani, iar de la an la an cazuistica este tot mai gravă, spun medicii. O eventuală închidere a acestui compartiment ar însemna ca toţi aceşti copii aduşi din toată zona Moldovei să nu îşi mai primească tratamentul de specialitate în internare continuă.
Deşi medicii care şi-au ales rezidențiatele erau tentaţi să se îndrepte către această specializare, la Iaşi aceasta nu există.
„Faptul că nu există în Iaşi un centru de pregătire şi ar fi trebuit să plec la Bucureşti sau la Cluj, m-a făcut să renunţ. Mi s-a părut greu să stau cinci ani de rezidenţiat plecat„, ne spune Claudia, medic rezident la Psihiatrie.
Dacă nici la concursul din octombrie nu se va înscrie nimeni, există riscul ca acest compartiment să se închidă. Ceea ce pentru părinţii copiilor cu probleme ar fi un chin, mai ales din punct de vedere financiar. Aceşti ar trebui să meargă în alte oraşe sau la clinici particulare pentru ca micuţii să poată fi trataţi.
În compartimentul de Psihiatrie Pediatrică de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi sunt trataţi minori cu tulburări de comportament, stări depresive sau adicţii.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News