Știri din capitalele Europei, 26 iulie

PARIS

Sabotorii au atacat vineri rețeaua de trenuri de mare viteză TGV din Franța în cadrul unor acțiuni coordonate care au provocat haos pe cele mai aglomerate linii feroviare din țară, înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit Reuters.

Acțiunea a avut loc în ciuda unei operațiuni ample de securitate care a implicat zeci de mii de soldați și polițiști pentru a preveni orice amenințare la adresa evenimentului sportiv mondial.

Operatorul feroviar de stat a declarat că pirotehniștii au deteriorat cutii de semnalizare de-a lungul liniilor care leagă Parisul de orașe precum Lille în nord, Bordeaux în vest și Strasbourg în est. Un alt atac asupra liniei Paris-Marseille a fost dejucat.

 

BERLIN

Un total de 270 de zboruri au fost anulate joi pe cel mai aglomerat aeroport din Germania, după ce activiștii de mediu au lansat un efort coordonat de a întrerupe transportul aerian în întreaga Europă, în plin sezon al vacanțelor de vară, pentru a evidenția amenințarea reprezentată de schimbările climatice. Aeroportul din Frankfurt a declarat că zborurile au fost oprite din motive de siguranță după ce activiștii pentru climă au trecut de barierele de securitate dimineața devreme, precizează The Associated Press.

 

ATENA | ANKARA

După incidentul naval din sud-estul Mării Egee, unde o flotilă de nave turcești s-a adunat în apropierea a două insule elene, Kassos și Karpathos, susținând că o navă de cercetare a încălcat platoul său continental, Turcia insistă că a fost cea care a dat navei permisiunea de a-și încheia cercetările și de a pleca, lăsând să se înțeleagă că avertismentul de navigație grec care descria misiunea navei de cercetare nu era valabil.

Incidentul, care aproape că a perturbat acordul dintre cele două țări și aproape că a făcut să se revină la perioada de tensiune care a predominat în perioada 2018-2022, a adus din nou în prim-plan revendicările Turciei privind părți din zona maritimă exclusivă a Greciei, scrie Kathimerini.

 

BUDAPESTA | BRATISLAVA | UE

Încercările Ungariei și Slovaciei de a implica UE în ultima lor dispută cu Ucraina au eșuat ieri. Comisia Europeană a blocat solicitarea acestora de a îndemna Kievul să renunțe la sancțiunile recente împotriva companiei petroliere rusești Lukoil.

Ungaria și Slovacia au beneficiat de derogări de la interdicția impusă la nivelul UE asupra importurilor de petrol rusesc în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina. Dar decizia recentă a Kievului de a opri tranzitul produselor Lukoil din Rusia prin conducta Druzhba ar putea reduce livrările, susțin cele două țări. Acestea s-au adresat Comisiei Europene, care se ocupă de politica comercială a UE, cerându-i să deschidă consultări în cadrul acordului său comercial cu Ucraina.

Însă Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru comerț, a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul ar avea nevoie de mai mult timp pentru a aduna dovezi și a evalua situația juridică. Ieri, la o reuniune a funcționarilor din domeniul comerțului din statele membre, 11 țări au intervenit pentru a-i susține punctul de vedere, dar niciuna nu a luat partea Budapestei și a Bratislavei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: