Elena Lasconi riscă un război cu Rusia dacă ajunge președintele României: cazul dronelor

Elena Lasconi, sursa foto: Facebook

Elena Lasconi, președintele USR, face declarații periculoase după ce și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024. Toate declarațiile acesteia trebuie privite din poziția de posibil președinte al țării. Iar românii au doar motive de îngrijorare dacă președintele USR reușeste să pună mâna pe cea mai importantă funcție din stat.

Elena Lasconi, fără experiență în politica externă și un simplu primar dintr-un mic orășel, s-a trezit să vorbească despre război. Aceasta încearcă să sperie electoratul în speranța că va obține câteva voturi. O tactică pe care o folosește și Diana Șoșoacă, care în fiecare lună anunță că începe războiul.

„Nicio informație despre cum Rusia violează din nou spațiul aerian al României și pune cetățenii în pericol”, spune Elena Lasconi.

Violarea spațiului aerian nu este neapărat o problemă de securitate. Astfel de lucruri se întâmplă frecvent între Rusia și NATO. Mai multe avioane rusești intră în spațiul aerian al NATO, la fel cum multe avioane NATO testează spațiul aerian al Rusiei. Niciodată cetățenii NATO nu au fost în pericol.

Doborârea dronelor

Elena Lasconi vrea ca România să doboare dronele „rusești” care intră în spațiul aerian al României. Dacă se confirmă că într-adevăr acele drone aparțin Rusiei, atunci România nu poate nici măcar să le atingă, pentru că decizia se ia în interiorul NATO, nu în CSAT cum își imaginează Lasconi.

„Dronele rusești care pătrund pe teritoriul României pot fi doborâte cu ușurință, așa cum o demonstrează Ucraina în fiecare zi. În schimb, miniștrii din Guvernul Ciolacu ne tot vorbesc de luni de zile de modificarea legilor pentru ca dronele să fie doborâte. Asta deși dronele pot fi doborâte pe actuala legislație! Ce lipsește? Curajul și fermitatea de a acționa pentru apărarea românilor care locuiesc la granița cu Ucraina”, scrie Lasconi.

Se observă superficialitate și lipsa de cunoștințe a Elenei Lasconi mai ales când spune că dronele „pot fi doborâte cu ușurință”. Candidata USR nu înțelege diferența dintre o țară invadată precum Ucraina și o țară ne-invadată precum România. Ucraina are tot dreptul să o facă, în schimb România nu poate să o facă fără o decizie la nivelul NATO. La fel cum nu înțelege diferența între atac cu intenție și o eventuală greșeală.

Deciziile privind Rusia se iau la nivel de NATO, nu la București, nu în CSAT. Pentru că orice face România implică NATO. Chiar dacă România ar avea o lege pentru doborârea dronelor, nu ar putea să o folosească fără acordul NATO.

Orice atac al României împotriva armelor Rusiei va fi considerat o intrare în război. Și dacă Rusia se simte atacată, atunci toate celelalte state NATO vor avea o problemă. Legislația națională ar fi irelevantă în acest caz, dacă NATO a decis să nu se răspundă la aceste erori.

Dronele respective nu intră pe teritoriul României pentru a fi periculoase, ci se prăbușesc. Acest lucru arată că nu au o intenție de atac. Nici măcar nu survolează teritoriul României. Sunt drone care eșuează din diferite motive. Dronele nu au vizat niciodată direct teritoriul României, ci eșuează după atacul din Ucraina. Practic, dronele nu pun în pericol România, Armata Română nu ar avea cum să tragă într-o dronă care cadă la câteva sute de metri de granița României, pentru că ar risca ori să bombardeze Ucraina, ori să atace dronele Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

România condusă de Elena Lasconi ar fi o Românie în război cu Rusia. Klaus Iohannis a avut marele succes politic de a nu provoca Rusia într-o perioadă atât de dificilă. Chiar dacă România ajută Ucraina, relațiile Moscova-București nu sunt atât de tensionate precum cele Varșovia-Moscova sau cele din țările baltice vs. Rusia. Prin canalele diplomatice, România poate comunica cu Rusia și să-i ceară să-și controleze dronele.

NATO: Nu a fost atac intenționat

NATO monitorizează cu atenție fiecare dronă și rachetă. România nu are motive de îngrijorare, iar cetățenii nu sunt în pericol. Rusia nu a demonstrat vreo intenție de a ataca România, nici nu are suficienți militari în Ucraina pentru asta, nici nu e aproape de granița României.

NATO a transmis că în România au fost fragmente de drone doborâte și nu există un atac intenționat.

„Deși NATO nu are informații care să indice un atac intenționat din partea Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO într-un comunicat.

Nicolae Ciucă: Nu ne bombardează nimeni!

Nicolae Ciucă, general cu experiență în zone de război, a explicat foarte clar procedurile și a arătat că România nu este bombardată pentru a doborî dronele.

„Nu ne bombardează nimeni. Singurele obiecte care pot ajunge pe pământul nostru sunt doar resturi de echipamente, care au fost deja distruse. Experții noștri militari monitorizează situația și fac totul pentru a păstra siguranța românilor.

Nu putem doborî rachete sau drone din spațiul aerian ucrainean, indiferent cât de aproape de România ar zbura ele. Așa ceva este ilegal. Dacă ne uităm în spațiul nostru aerian, vedem că nu avem în ce să tragem. Pentru a schimba această stare de fapt, România ar trebui să negocieze cu conducerea NATO și cu Ucraina condiții de utilizare a sistemelor noastre de apărare aeriană în spațiul aerian ucrainean. Punerea în practică a unui asemenea plan ar implica foarte multe demersuri.

(…) România este în siguranță. Suntem în continuă comunicare și coordonare cu aliații, mai ales cu țările din Flancul Estic al NATO”, a transmis liderul PNL.

Cetățenii o critică pe Lasconi: „De ce nu vă înrolați dumneavoastră?”

Cetățenii au criticat-o dur pe Lasconi, înțelegând că există riscul ca România să intre în conflict cu Rusia. Mai multe persoane au respins soluția propusă de Lasconi – doborârea dronelor – și i-au transmis să se înroleze în armată dacă îi place războiul.

„Ce vrei Lenutzo să le declarăm război rușilor sau sa le trimitem dronele înapoi? Te joci prea mult pe jocuri video la antene”, scrie un cetățean pe pagina Elenei Lasconi.

„Dacă vreți să băgați România în război, de ce nu vă înrolați dvs prima ca voluntar? Cred că mulți dintre români nu își doresc un război”

„Doamna bucătareasă de la MasterChef, vreți să ne băgați în război cu Rusia? Nu vreți mai bine să vă vedeți de ciorbițe și pilafuri și să lăsați treaba asta cu dronele, războiul, etc. pe mana profesioniștilor?”

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: