O nouă taxă pentru importurile din Ucraina. Ce produse sunt vizate

Foto Facebook Furaje Suceava

Uniunea Europeană a reintrodus o nouă taxă pentru importurile de crupe (boabe de porumb, de ovăz, măcinate mare și folosite la prepararea unor mâncăruri, în special, pentru animale) din Ucraina. Cota stabilită pentru aceste importuri  a fost deja depășită, iar decizia a fost luată după ce, anterior, au fost impuse taxe pentru importurile de ovăz ouă și zahăr din Ucraina.

Liberalul Daniel Buda, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, a arătat, pentru PS News, cum funcționează mecanismul de aplicare a taxelor în cazul importurilor din Ucraina.

Foto Facebook Daniel Buda

„Comisia Europeană este preocupată de asigurarea unor volume de crupe, ceea ce înseamnă că volumele importurilor din Ucraina nu trebuie să afecteze, până la urmă, piața internă. Ori de câte ori astfel de lucruri se întâmplă, Comisia Europeană, sub forma celor stabilite în Parlamentul European, are obligația să intervină și să impună taxe.

Deci, ori de câte ori volumele de astfel de produse intră în Uniunea Europeană în cantitate mai mare decât cea care a fost stabilită printr-un acord cu Ucraina, volumele vor fi supuse unor taxe vamale, tocmai pentru a nu provoca perturbări de piață în interiorul UE si pentru a proteja fermierii europeni”, explică Daniel Buda.

Anterior, taxele fuseseră introduse pentru importurile de ovăz, ouă și zahăr din Ucraina.  Daniel Buda împreună cu Dan Motreanu și Iuliu Winkler au obținut votul Parlamentului European privind extinderea aplicării „frânei de urgență” la produse precum cerealele și mierea.

 

Sursă foto: Facebook

„Amendamentele noastre, la acordul privind prelungirea cu un an a liberalizării comerțului dintre UE și Ucraina au fost aprobate de plenul Parlamentului European. Acordul final prevede extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare la alte patru produse – ovăz, porumb, crupe și miere, care se adaugă celor propuse de Comisie – păsări de curte, ouă și zahăr. Mecanismul automat de salvgardare obligă Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile la aceste produse depășesc media aritmetică a cantităților importate în prima jumătate a anului 2021, în 2022 și 2023. Deciziile pot fi luate rapid, după ce perioada de declanșare a frânei de urgență a fost redusă de la 21 de zile la 14 zile, așa cum am propus în Parlamentul European”, a spus, pentru Agrointeligenta, europarlamentarul Dan Motreanu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: