Cursul euro-leu va ajunge la 5,0133 în următoarele șase luni, iar inflația va scădea ceva mai lent decât se anticipase

Sursa foto- pixabay
Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a crescut în luna iunie 2024, până la valoarea de 52,1 puncte. Dacă rata anuală a inflației va continua să scadă, dar mai lent decât se anticipase din cauza majorărilor de taxe așteptate la începutul anului viitor, analiștii se așteaptă la o depreciere a leului. Astfel, valoarea medie pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro.
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Luna iunie a adus o ajustare suplimentară în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipațiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobândă și-au continuat trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, anticipate în anul 2026, principalul risc fiind politică fiscală, majorarea taxării fiind extrem de probabilă în anul următor.”
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna iunie, cu 4,7 puncte până la valoarea de 52,1 puncte. Această situație s-a datorat majorării cu 5,6 puncte a componentei de condiții curente a indicatorului și cu 4,3 puncte a componentei de anticipații.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: