Uleiul de măsline ar putea fi eliminat din alimentație și vândut ca biodiesel. Ce spune eurodeputatul Daniel Buda

Sursa foto: Daniel Buda

Mari cantități de ulei de măsline grecesc riscă să fie scoase de pe piață odată cu noul Regulament european privind limitele admisibile pentru hidrocarburile aromatice provenite din uleiuri de parafină, regulament ce urmează să fie emis în luna septembrie, relatează publicația din Grecia, Kathimerini .

Foto Kathimerini Grecia

Liberalul Daniel Buda, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, a explicat, pentru PS News, că sunt mecanisme bine stabilite pe care CE le pune în aplicare, fără echivoc, când este vorba despre sănătate.

„Legat de ceea ce înseamnă posibilele hidrocarburi care s-ar putea găsi în uleiul de măsline, Comisia Europeană are mecanisme care sunt puse în mișcare ori de câte ori sănătatea omului sau a animalelor (dar de data aceasta vorbim de sănătatea oamenilor) trebuie protejată. UE depune eforturi de mult timp în acest sens. Nu putem promova produse ca fiind naturale și în același timp să conțină substanțe chimice străine. La rândul lor, producătorii trebuie a renunța la practicile care duc la creșterea prezenței hidrocarburilor aromatice în uleiul lor de măsline”.

Hidrocarburile aromatice ajung în uleiurile de măsline, la recoltare

Uneori, din motive economice, se taie și pomii la momentul recoltării măslinelor. Tăierea se face cu drujbe care sunt lubrifiate pentru a funcționa mai bine, iar reziduuri de lubrifiant ajung în fructe, iar apoi în uleiul de măsline produs.

Mai sunt sacii de iută în care se pun măslinele în timpul recoltării pentru a fi transportate la presă care sunt impregnați cu o substanță chimică pentru a-i face mai tari și impermeabili, iar această substanță trece și în măsline.

Noul Regulament ar trebui să fie publicat în septembrie de către Comisia Europeană. Pe lângă uleiul de măsline, Regulamentul va viza și toate celelalte uleiuri precum uleiul de floarea-soarelui, precum și alte substanțe grase folosite în alimentație.

Pentru noul Regulament fost înființat un grup de lucru cu participarea Greciei, Italiei, Spaniei, Portugaliei și României. Aceste state cer prelungirea punerii în aplicare a Regulamentului până în 2028, însă nu este deloc sigur că aceste țări vor reuși să întârzie implementarea lui.

Pe lângă uleiul de măsline, Regulamentul va viza și toate celelalte uleiuri precum uleiul de floarea-soarelui, dar și alte substanțe grase folosite în alimentație.

„Dacă se constată că un ulei de măsline extravirgin conține substanțele respective, acesta nu va mai fi considerat comestibil”, spune Giorgos Oikonomou, directorul general al SEVITEL, pentru Kathimerini.

Concluzia? Producătorul va rămâne pe stoc cu un ulei de măsline care nu va fi considerat doar ”deficitar” și pentru care ar fi de așteptat un preț de 8 euro pe litru (de exemplu), ci cu un ulei pe care va fi obligat să-l vândă ca biodiesel pentru 0,80 euro pe litru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: