De ce facturile la electricitate din august vor fi mai mari chiar și de cinci ori, deși prețul energiei e plafonat

Sursa foto: Pixabay

Canicula extremă din luna iulie ne-a determinat să folosim foarte mult aparatele de aer condiționat. Însă de această dată nu doar creșterea consumului va determina valoarea facturii, ci și pragurile de prețuri stabilite de Guvern. Mai exact, dacă nu ne mai încadrăm în intervalul de consum mic, trecem automat la un preț mai mare per kWh. Așadar să ne pregătim să primim în luna august, pentru consumul din iulie, facturi vizibil mai mari, în unele cazuri chiar și de cinci ori, după cum arată calculele Asociației Energia Inteligentă.

Guvernul a plafonat încă din 2022 prețul energiei pe trei paliere de consum. Astfel, dacă utilizăm sub 100 de kWh pe lună, plătim un preț foarte mic, de 0,68 lei pe kWh, scrie Hotnews.ro.

Dacă depășim 100 de kWh, plătim 0,8 lei pe kWh. Pentru consumul mai mare de 300 de kWh pe lună, tarifele cresc la 1,3 lei pe kWh.

Cea mai mare creștere a facturii în august, pentru consumul din iulie, va fi pentru utilizatorii care în general consumau sub 100 de kWh. Aceștia sunt în jur de cinci milioane, din totalul de nouă milioane de consumatori de electricitate din România.

În cazul în care consumul lor sare de 300 de KWh, în urma utilizării masive a aerului condiționat, factura unui astfel de consumator poate fi de cinci ori mai mare, pentru că va crește și prețul per kWh.

Asociația Energia Inteligentă a calculat cât ar plăti o familie din București care locuiește într-un apartament cu două camere:

Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus.

În cazul luat drept exemplu, consumul este de 97 kWh pe lună, iar aparatele care utilizează cea mai mare cantitate de electricitate sunt: mașina de spălat rufe (19 kWh), frigiderul și congelatorul (16 kWh), becurile (15 kWh), fierul de călcat (12 kWh).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: