UE: Raportul privind dezinformarea de la alegerile europarlamentare nu constată incidente majore şi sistemice

Sursa foto: Pixabay

Un raport al Uniunii Europene dat publicităţii luni a constatat că „nu au existat incidente majore sau sistemice” de dezinformare online „care să perturbe desfăşurarea” alegerilor pentru Parlamentul European de luna trecută, informează dpa.

Raportul se referă la Digital Services Act (DSA), o lege importantă referitoare la conţinutul online. De anul trecut, DSA obligă marile platforme online precum X şi Meta să reducă riscul ca serviciile lor să fie folosite pentru a crea „efecte negative asupra discursului civic şi proceselor electorale”.

În perioada premergătoare alegerilor, Comisia Europeană a publicat linii directoare despre modul în care se aştepta ca platformele mari să abordeze dezinformarea. De asemenea, a deschis o investigaţie despre modul în care Meta gestiona publicitatea politică pe platformele sale Facebook şi Instagram.

Au existat temeri privind riscul ca actori externi – în special Rusia – să promoveze conţinut înşelător menit să afecteze corectitudinea alegerilor europene.

Raportul publicat luni nu demonstrează existenţa unei legături cauzale între aplicarea DSA şi faptul că nu a existat un val mare de dezinformare legat de alegeri şi de aplicarea DSA.

Cu toate acestea, raportul afirmă că „nivelul de incidenţă a fost în conformitate cu aşteptările, iar pregătirile şi răspunsul coordonat au dat roade”.

Raportul a fost realizat de Comitetul European pentru Servicii Digitale, care este format din autorităţile de reglementare digitală din cele 27 de state membre ale UE şi este prezidat de Comisia Europeană (CE).

„Raportul evidenţiază că acţiunile pentru a asigura pregătirea şi coordonarea între toate părţile interesate relevante au avut succes”, se arată într-un comunicat de presă al CE, care însoţeşte raportul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: