Datoria publică a Germaniei a atins un nivel record de peste 2.400 miliarde de euro

Sursa foto: Pixabay

Datoria publică a Germaniei a atins un nivel record în 2023, arată noile date publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmite DPA, preluată de Agerpres. Astfel, datoria publică a Germaniei, care include datoriile Guvernului federal, ale guvernelor landurilor, municipalităţilor şi cheltuielile cu securitatea socială, a crescut cu 3,3% anul trecut, la 2.445 miliarde de euro.

Datoria publică pe cap de locuitor a urcat cu 778 euro, la 28.943 euro.

Majorarea datoriei ar putea fi atribuită creşterii la nivel federal şi municipal, precum şi cheltuielilor cu securitatea socială, în timp ce guvernele landurilor au reuşit să-şi reducă nivelul datoriei, a precizat Destatis.

Un alt factor l-a constituit includerea conturilor companiilor publice de transport, după introducerea biletelor de călătorie subvenţionate. Decizia a dus la majorarea datoriei cu aproximativ 9,8 miliarde de euro.

La finalul lui 2023, datoria Guvernului federal era de 1.696 miliarde de euro, o creştere de 4,7% faţă de 2022. Majorarea vine pe fondul cheltuielilor masive menite să reducă factura la energie a rezidenţilor şi al avansului cheltuielilor militare, în contextul invadării Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: