Ce înseamnă cele două cuvinte scrise de David Popovici după ce a câștigat aurul la 200 de metri liber

Sursă foto: Facebook/ David Popovici

David Popovici (19 ani) a devenit campion în proba de 200 de metri liber, la Jocurile Olimpice 2024, după o cursă pe muchie de cuțit.

Aflat în urma adversarilor săi până la ultimii metri, Popovici a avut un final formidabil și a oprit cronometrul la 1:44:72, la doar două sutimi în fața britanicului Matthew Richards.

După declarațiile oferite la zona mixtă, marele nostru campion a intrat pe rețelele sociale și a postat două cuvinte: „Amor Fati!”.

„Amor Fati” este o expresie din limba latină, care poate fi tradusă prin „Iubirea de destin”, sau „Iubește-ți destinul!”.

Expresia a devenit celebră datorită filosofului german din secolul al XIX-lea, Friedrich Nietzsche, prezentă în lucrarea „Ecce homo”, publicată în 1908.

„Amor Fati” descrie o atitudine pozitivă și înseamnă a-ți iubi destinul cu bune și cu rele, nu doar a accepta un destin cu greutățile pe care le aduce.

David Popovici, discurs impresionant cu medalia olimpică de aur la gât: ”Așa am câștigat-o! Oricine poate”

Imediat după ce s-a încheiat primul cursa de 200 de metri liber, David Popovici, cu lacrimi în ochi, a oferit o declarație emoționantă.

La câteva zeci de minute distanță, după ce a primit medalia pentru care a muncit atât de mult, noul campion olimpic a mai acordat un interviu.

De această dată, mai stăpân pe el, a explicat cum a reușit să pună mâna pe primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc. În plus, a demonstrat din nou că este un model de urmat pentru toți copiii care practică un sport și a transmis un mesaj plin de modestie.

”Nu mi-a păsat de medalie. Aşa am câştigat-o. Nu acesta este obiectivul. Obiectivul este să te simţi bine. Vii la Jocurile Olimpice să concurezi cu cei mai buni din lume. E un privilegiu doar să fii aici.

Tocmai că nu am luptat pentru medalie, am reuşit să o câştig. A fost o luptă de câini, fix aşa o descriu. Pe ultimii 50 de metri, îl vedeam pe american că este în faţa mea, ştiam că neamţul e undeva în stânga mea.

Văzusem că plecase tare. Chiar dacă nu te uiţi la ei, îi simţi acolo respirându-ţi în ceafă. Ştiam că sunt acolo şi nu mi-am permis nicio secundă să o las moale. Am făcut cursa pe care o doream.

Chiar dacă nu acesta era obiectivul, mă bucur pentru medalie. Mi-am dat seama când am atins plăcuţa pentru că au nişte lumini. Dacă atingi primul, vezi doar o lumină. Au fost lacrimi de bucurie în tribune, şi la mine au fost.

Nu sunt cel mai deschis om, dar am plâns şi eu când am dat primul interviu. Inclusiv pe podium m-am abţinut. Am visat la acest moment, la 11 ani tortul meu a fost cu Jocurile Olimpice de la Tokyo. Eu de la 11 ani ştiam că îmi doresc să ajung la Jocuri.

Dacă eu am reuşit, un băiat crescut în Titan – Pantelimon, complet obişnuit, absolut oricine poate. Prin determinare, perseverenţă şi multă muncă. Aş vrea să profit de ocazie şi să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut”, a declarat David Popovici.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: