Măsura curajoasă luată de Ciolacu pentru a susține integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii

Prin noua măsură, Executivul propune ca autoritățile publice să nu mai poată compensa cota de angajare a persoanelor cu dizabilități prin achitarea unor sume de bani aferente. Proiectul de lege va fi inițiat în Parlament și va viza doar autoritățile publice, nu și angajatorii privați.

Premierul a făcut anunțul la Palatul Victoria, la semnarea unui memorandum între Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Datele oficiale arată că aproximativ 16% dintre cetățenii români cu dizabilități și drept de muncă sunt angajați, în timp ce media angajării acestor persoane în statele Uniunii Europene este de 50%.

„Cu adevărat, până acum legislația te lasă dacă nu îndeplinești, să te încadrezi în această lege, să plătești statului anumiți bani. Cred că este o abordare greșită! Eu cred că dacă nu ai posibilitatea să angajezi, acest lucru trebuie să ni-l spuneți dvs., Consiliul Național. Dacă o autoritate locală dorește să nu aplice această lege, atunci trebuie să aibă o negație de la dvs. și atunci o să propun această modificare a legislației, pentru că dreptul la muncă și dreptul de a fi implicați în societate este cel mai important și mulți dintre dvs. vor să aibă acest drept, nu vor să nu aibă acest drept pentru că există o crăpătură în lege astfel încât angajatorul să aibă și alte posibilități”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Măsura urmează să fie transpusă într-un Proiect de Lege, în Parlament.

Nu sunt vizați si angajatorii privați

Prin această măsură, Guvernului PSD dorește acum reintegrarea pe piața muncii în mod activ a persoanelor cu dizabilități, în mod nediscriminatoriu, în aparatul bugetar, cu precădere în administrațiile publice locale.

Premierul dă asigurări că măsura nu se va aplica și angajatorilor privați, care rămân sub incidența legii actuale.

786.546 de persoane cu dizabilități sunt din România la acest moment, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale susține că sumele colectate de la firme vor fi folosite în mod direct pentru mărirea prestației sociale a acestora.

Cum arată legea în prezent

Legea din 2017 prevedea ca firmele cu minimum 50 de angajați, care nu angajează persoane cu dizabilități în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați, să achite lunar la buget câte un salariu minim brut pentru fiecare astfel de post.

Ulterior, în 2021, legea a revenit la vechile prevederi, prin care firmelor li se dă posibilitatea să plătească doar 50% din salariile respective către stat și să cumpere, în compensație, produse sau servicii realizate de persoane cu dizabilități în unități autorizate.

Măsurile Guvernului Ciolacu, protecție pe toata linia pentru categoriile vulnerabile

Numai în ultimele 9 luni, măririle aduse de Guvernul Ciolacu salariului minim brut pe țară au fost de 700 de lei: în octombrie 2023 guvernul a crescut salariul minim brut de la 3.000 la 3.300 lei, iar la 1 iulie, de la 3.300 la 3.700 lei. De asemenea, salariul mediu a ajuns la 1.100 de euro NET.

Nici pensionarii nu au fost neglijați. Două măriri de venituri au loc și în privința acestora în 2024. 13,8% a fost mărirea de la 1 ianuarie, urmând ca în septembrie să aibă loc recalcularea tuturor pensiilor românilor, ceea ce va aduce măriri aproape tuturor pensionarilor, cu precădere acelora care au muncit mai mult de-a lungul vieții, dar la ieșirea la pensie au fost neîndreptățiți de modul de calcul al vechilor legi.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: