USR, partidul securiștilor. Felix Bulearcă, acuzat de legături cu Securitatea, noul președinte al USR Prahova

Felix Bulearcă
Felix Bulearcă / sursa - Facebook

Felix Bulearcă, recent ales președinte al filialei USR Prahova, s-a aflat în trecut în centrul unei controverse majore care ridică semne de întrebare cu privire la compatibilitatea sa pentru ocuparea unei funcții publice. Fost subprefect de Prahova, Bulearcă a fost demis alături de alți prefecți și subprefecți USR-PLUS în 2021, printr-o Hotărâre de Guvern, după ce alianța a părăsit guvernarea.

Trecutul securist

Înaintea demiterii, Felix Bulearcă s-a confruntat cu acuzații grave aduse de fostul deputat USR de Prahova, Dan Rădulescu. Potrivit presei locale, Rădulescu a dezvăluit că tatăl lui Felix Bulearcă a fost colonel în cadrul Securității, temuta poliție politică din perioada comunistă. Această informație, confirmată de presa locală, aduce în discuție problema trecutului familial al lui Bulearcă și posibilele influențe asupra integrității sale ca lider politic.

”Tov. lt. col. Petre Bulearcă, de la fostul birou 1 al securității Ploiești, un cadru de nădejde, care se ocupa, printre altele, cu măsura avertizării… În plus, tov. lt. col. Bulearcă a dovedit că e și un patriot adevărat, sacrificându-și fiul pe altarul patriei, ca să devină și el un om nou și așa a ajuns subprefect, împlinind proverbul care spune că ”la vremuri noi, tot noi!”, nota Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Între 2021 și prezent, Felix Bulearcă a fost tras pe linie moartă în interiorul USR. Considerând probabil că scandalul este îngropat, USR l-a scos din nou de la naftalină pe Bulearcă. În contextul politic actual din România, apartenența sau legăturile strânse cu fostele structuri ale Securității reprezintă o problemă majoră de etică și integritate. Securitatea a fost responsabilă pentru represiuni politice, supravegherea și intimidarea cetățenilor, precum și alte abuzuri grave ale drepturilor omului. Astfel, orice legătură cu aceasta instituție, chiar și indirectă, este privită cu suspiciune.

Alegerea unei persoane cu legături de familie cu Securitatea poate fi văzută ca o formă de toleranță față de trecutul represiv al regimului comunist. Deși Felix Bulearcă nu este responsabil pentru acțiunile tatălui său, asocierea cu acesta poate diminua încrederea publicului în angajamentul său pentru valorile democratice și pentru drepturile omului.

În plus, dată ce o persoană care are legături cu Securitatea ajunge într-o funcție de conducere, există riscul ca publicul să-și piardă încrederea în acea instituție. În cazul de față, USR, un partid care și-a construit imaginea pe lupta împotriva corupției și pe promovarea transparenței, ar putea suferi un serios deficit de credibilitate. Acceptarea unor persoane cu asemenea legături în funcții publice poate crea un precedent periculos, deschizând calea pentru alte numiri controversate. Aceasta ar putea submina eforturile continue de reformă și de democratizare ale societății românești.

Avere 

Felix Bulearcă are o avere impresionantă. Potrivit ultimei declarații, cea de când acesta ocupa funcția de subprefect de Prahova, Bulearcă deținea două terenuri intravilane de peste 300 de mp, unul în Ploiești, altul în Buzău. Acesta mai avea și un teren agricol în Buzău, de peste 12.000 de mp și încă unul extravilan în Prahova, de 1100 mp.

Pe lângă terenuri, acesta mai deține un apartament de 50 mp în Ploiești și o casă de locuit de 120 mp tot în Ploiești. Bulearcă are și trei mașini, un Ford Focus, un Opel Insignia și o Honda HR-V. În fine, Bulearcă mai încasează și o pensie militară frumoasă de la statul român, în valoare de 83.484 de lei anual, adică aproape 7.000 de lei lunar.

USR, partidul securiștilor?

De altfel, USR nu este la prima abatere de acest gen. Tot în 2021, Claudiu Năsui, pe vremea aceea ministrul Economiei, a fost acuzat de PSD de legături cu Securitatea. Năsui a dezmințit acuzațiile însă, ulterior s-a aflat că Năsui o adusese în minister pe Claudia Florina Prisecaru, care avea o decizie de colaborare cu Securitatea, dată în primă instanță. Năsui spunea la vremea aceea că Prisecaru i-a fost „recomandată”. La fel de grav e că Năsui nu vedea nici o problemă aici.

Mai merită amintit și că în octombrie 2019, CNSAS o acuza pe Roxana Wring, fostă șefă a USR București, că a colaborat cu Securitatea. Felix Bulearcă se alătură și el așadar useriștilor care au avut legături cu fosta poliție politică din România.

În acest context, alegerea lui Felix Bulearcă ca președinte al USR Prahova ridică întrebări serioase privind compatibilitatea sa pentru ocuparea unei funcții publice. Trecutul familial și legăturile cu Securitatea comunistă sunt aspecte ce nu pot fi ignorate, având în vedere contextul politic și social actual al României.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: